Обичам да усещам в дома ни аромата на прясно
изпечен хляб, така се получи и днес.
Разлистих тефтера с рецепти и погледнах в шкафа с
продукти, с какво брашно разполагам,
намерих и семена, които прекрасно се съчетаха.
ПРОДУКТИ:
пълнозърнесто брашно 340 г
типово брашно 200 г
1/2 кубче прясна мая
захар 1 ч.л.
сол 1 суп.л.
зехтин 25 мл
топла вода 350 мл
сусам 1 суп.л.
ленено семе 1 суп.л.
овесени ядки 3 суп.л.
ПРИГОТВЯНЕ:
Тестото може да си замесите сами, по обичайния начин,
а може да се замеси и в домашна хлебопекарна,
както направих аз.
Маята се слага в купа, с част от топлата вода,
захар и 2-3 суп.л от претегленото брашно.
Оставя се да втаса.
В казанчето на хлебопекарната се сипва последователно зехтин,
останалата топла вода, пресятото брашно,
заедно със солта, втасалата мая.
Стартира се програма тесто и щом се оформи топка тесто,
се прибавят семената.
Меси се още малко и се изважда готовото тесто.
Моето тесто беше втасало в хлебопекарната.
Разделя се за 2 хляба, така се изпича по-бързо,
но ако решите може да не го разделяте.
След като се оформят хлебчетата се
поставят в тава, върху хартия за печене.
Правят се няколко разреза с остър нож,
поръсват се с брашно,
покриват се с кърпа и се оставят да удвоят обема си.
След това хлебчетата се пекат,
на 180 градуса, за 30-40 минути.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Ако моите рецепти са ви харесали,
може да посетите фейсбук страниците ми:
"МОЯТ ВКУС /my taste/"
https://www.facebook.com/mytasted/
"Сготви с Таня"
https://www.facebook.com/cookwithtanya.Mytaste/
"Да сготвим нещо вкусно"
https://www.facebook.com/cookwillingly/
или пък да се включите в кулинарните ни групи
"Различните вкусове"
https://www.facebook.com/groups/928419507224121/
"Край софрата"
https://www.facebook.com/groups/398870647175770/
"Кухня за всеки"
https://www.facebook.com/groups/330503414681518
Снимките от този блог са обект на авторско право.
Няма коментари:
Публикуване на коментар