сряда, 25 януари 2023 г.

ХЛЯБ С КАРТОФИ И ЛУК

Много вкусен домашен хляб, който не се троши
при рязане.


ПРОДУКТИ:

сварени и намачкани картофи 200 г
черен пипер млян 2 г
прясно мляко 100 мл
водата от сварените картофи 100 мл хладка
олио 50 мл
сол 5 г
захар 10 г
суха мая 6 г
лук 1/2 глава ситно настърган
брашно 600 г

ПРИГОТВЯНЕ:

Картофите се измиват и обелват.
Нарязват се на четири и се сваряват в подсолена вода.
Намачкват се с преса или вилица.
Тестото се замесва в хлебопекарна, но може и без нея.
В контейнера на хлебопекарната се слага олио, водата от картофите,
прясно мляко, сварените картофи, черен пипер, лук,
пресятото брашно, сол, захар и накрая сухата мая.
Тестото се замесва на програма тесто за паста, за 15 мин.
 като винаги го пускам два пъти.
Изважда се в купа и се покрива с кърпа, за да втаса.
След около час тестото се изважда и 
разделя за два хляба.
Оформя се на топка, слага се
в тава, върху хартия зе печене.
Посипва се с брашно и се правят три разреза
с остър нож.
Така оформените хлябове се покриват
и се оставят да втасат, след
което се пекат, на 180 градуса,
за 30 минути.
Хлебчетата са с тегло 520 г всяко.

ДОБЪР АПЕТИТ!














 Ако  моите рецепти са ви интересни,

    може да се абонирате за кулинарния ми блог 


а също да посетите  фейсбук страниците ми:


 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

"Кухня за всеки

https://www.facebook.com/groups/330503414681518

 

Снимките от този блог са обект на авторско право. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар