вторник, 15 ноември 2022 г.

ОГРЕТЕН С КАРТОФИ И ГРАХ


ПРОДУКТИ:

картофи 1,5 кг
масло 80 г
олио 1 суп.л.
грах консерва 1 каф.ч.
прясно мляко 500 мл
телешки бульон 1 кубче
брашно 3-4 суп.л.
яйца 4 яйца
сирене 100 г
кашкавал 100 г
сол
черен пипер
риган

ПРИГОТВЯНЕ:

Картофите се обелват, нарязват се на четири и се сваряват в подсолена вода.
Намачкват се и се оставят да се охладят.
Към тях се прибавят 2 яйца, грах, сол, черен пипер,
една супена лъжица брашно,
натрошено сирене, половината кашкавал,
предварително настърган на едро ренде, риган.
Сместта се разбърква и поставя в намаслена тава.
В тиган се загрява олио, добавя се масло и щом се разтопи
се запържва в него брашното.
С непрекъснато бъркане се добавя прясното мляко.
 до получаване на гладък сос, 
в който се натрошава телешкия бульон.
Изчаква се сосът да изстине и се прибавят последните
две предварително, разбити яйца.
Със соса се залива картофената смес,
настъргва се кашкавал и тавата се слага да се
пече на 180 градуса, за 20 минути.
Накрая фурната се включва 5 минути на вентилатор.
Огретенът се поднася се със салата по избор.
Ястието е вкусно е както топло, така и студено.
ДОБЪР АПЕТИТ!



 





Ако  моите рецепти са ви интересни,

    може да се абонирате за кулинарния ми блог 


а също да посетите  фейсбук страниците ми:


 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

"Кухня за всеки

https://www.facebook.com/groups/330503414681518

 

Снимките от този блог са обект на авторско право.
    

Няма коментари:

Публикуване на коментар