Тъй като имах останали патладжани, реших за приключа с тях, като приготвя
едно много вкусно и елегантно ястие на фурна,
от турската кухня, наречено кебап с пиле.
Просто и обикновено ястие, с което ще изненадате близките си.
Ястието може да се приготви с два вида месо пилешко или телешко.
Ние предпочетохме първия вариант.
ПРОДУКТИ:
- патладжани 2 бр. от дългите
- пилешко филе 250 г
- картофи средни 2 бр.
- лук 1 бр.
- червена пиперка 1/2 бр.
- зелена пиперка 1/2 бр.
- домат 1 бр.среден
- чесън 2 скилидки пресовани
- растителна мазнина
- сол
- черен пипер
- мащерка
ПРИГОТВЯНЕ:
Патладжаните се обелват "пъстри", нарязват се на тънки филийки, посоляват се да им излезе горчивината.
Измиват се и се подсушават.
Пържат се в гореща мазнина и се изваждат върху домакинска хартия.
Месото се нарязва на хапки и се задушава в гореща мазнина.
Готви се 5-6 минути, като се разбърква от време на време.
Изважда се в чиния.
Картофите се обелват и нарязват на кубчета.
Изпържват се и се изваждат в чиния.
Нарязват се на ситно лука, пиперките, домат, слагат се пресованите скилидки чесън и се запържват леко.
Месото се връща в тигана и още 5,6 минути се готви заедно със зеленчуците.
Овкусява се със сол и черен пипер, мащерка.
Прибавят се пържените картофки и се разбърква.
Така приготената плънка се оставя да почине 10 минути.
В малки керамични форми или други се поставят по 3 филийки патладжани, по диагонал, така че краищата им да висят до ръба на формата.
Патладжаните се посоляват и с лъжица се сипва от приготвената плънка, в средата.
Отгоре плънката се покрива с краищата на патладжаните, висящи на формичката.
Поръсва се с настърган кашкавал /аз ползвах прословутия турски "дърпан кашкавал"/.
Ястието се пече на 180 градуса, за 20 минути, докато кашкавала леко покафенее.
Насладете му се!
Ако са ви допаднали моите простички и лесни
за приготвяне рецепти
може да се абонирате за кулинарния ми блог
"Моят вкус" https://mytasted.blogspot.com/b/post-preview?token ,
а също да посетите фейсбук страниците ми:"МОЯТ ВКУС /my taste/" https://www.facebook.com/mytasted/?modal=admin_todo_tour"Сготви с Таня" https://www.facebook.com/mytasted/notifications/,
или пък да се включите в кулинарните ни групи
"Различните вкусове"
"Край софрата"
"Кухня за всеки"
https://www.facebook.com/groups/330503414681518
Снимките от този блог са обект на авторско право
Тази рецета ми се струва сложничка, но ще я тестваме в семейството!
ОтговорИзтриванеМного полезна публикация, открих я в Google, когато търсех неща за клинария и останах приятно изненадан! Поздравления и успех с развитието на блога! Ще се радваме, ако разгледате и нашият проект, за повече кликнете тук
Благодаря!
ОтговорИзтриванеЧудесно ястие. Приготвяла съм подобно, от арабската кухня, обърнато, като това се прави в голям гювеч или тенджера на котлона на бавен огън. Редят се патладжан, картофи на кръгчета месото 2,3 вида, и завършва с ориз с зеленчуци. Когато е готово се обръща в тава, поднос.добавят се в ориза стафиди и ядки, соев сос.
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
ИзтриванеБлагодаря
ОтговорИзтриване