сряда, 29 септември 2021 г.

КЕБАП С ПИЛЕШКО И ПАТЛАДЖАНИ - "ZADE KEBABI" С ПИЛЕ

Тъй като имах останали патладжани, реших за приключа с тях, като приготвя
едно много вкусно и елегантно ястие на фурна,
 от турската кухня, наречено кебап с пиле.
Просто и обикновено ястие, с което ще изненадате близките си.
Ястието може да се приготви с два вида месо пилешко или телешко.
Ние предпочетохме първия вариант.



ПРОДУКТИ:
  • патладжани 2 бр. от дългите
  • пилешко филе 250 г
  • картофи средни 2 бр.
  • лук 1 бр.
  • червена пиперка 1/2 бр.
  • зелена пиперка 1/2 бр.
  • домат 1 бр.среден
  • чесън 2 скилидки пресовани
  • растителна мазнина
  • сол
  • черен пипер
  • мащерка
ПРИГОТВЯНЕ:

Патладжаните се обелват "пъстри", нарязват се на тънки филийки, посоляват се да им излезе горчивината.
Измиват се и се подсушават.
Пържат се в гореща мазнина и се изваждат върху домакинска хартия.
Месото се нарязва на хапки и се задушава в гореща мазнина.
Готви се 5-6 минути, като се разбърква от време на време.
Изважда се в чиния.
Картофите се обелват и нарязват на кубчета.
Изпържват се и се изваждат в чиния.
Нарязват се на ситно лука, пиперките, домат, слагат се пресованите скилидки чесън и се запържват леко.
Месото се връща в тигана и още 5,6 минути се готви заедно със зеленчуците.
Овкусява се със сол и черен пипер, мащерка.
Прибавят се пържените картофки и се разбърква.
Така приготената плънка се оставя да почине 10 минути.
В малки керамични форми или други се поставят по 3 филийки патладжани, по диагонал, така че краищата им да висят до ръба на формата.
Патладжаните се посоляват и с лъжица се сипва от приготвената плънка, в средата.
Отгоре плънката се покрива с краищата на патладжаните, висящи на формичката.
Поръсва се с настърган кашкавал /аз ползвах прословутия турски "дърпан кашкавал"/.
Ястието се пече на 180 градуса, за 20 минути, докато кашкавала леко покафенее.
Насладете му се!










Ако са ви допаднали моите простички и лесни

                      за приготвяне рецепти                  

може да се абонирате за кулинарния ми блог 

а също да посетите  фейсбук страниците ми:


 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

"Кухня за всеки" 

https://www.facebook.com/groups/330503414681518

 

Снимките от този блог са обект на авторско право


 

5 коментара:

  1. Тази рецета ми се струва сложничка, но ще я тестваме в семейството!
    Много полезна публикация, открих я в Google, когато търсех неща за клинария и останах приятно изненадан! Поздравления и успех с развитието на блога! Ще се радваме, ако разгледате и нашият проект, за повече кликнете тук

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесно ястие. Приготвяла съм подобно, от арабската кухня, обърнато, като това се прави в голям гювеч или тенджера на котлона на бавен огън. Редят се патладжан, картофи на кръгчета месото 2,3 вида, и завършва с ориз с зеленчуци. Когато е готово се обръща в тава, поднос.добавят се в ориза стафиди и ядки, соев сос.

    ОтговорИзтриване