Трънките са широко разпространени диви растения, които виреят у нас.
Обикновено се берат през края на септември - октомври, когато те омекват и захарността
им се увеличава, а тръпчивостта им намалява.
Много полезен диворастящ плод.
Все още малко се използва за приготвянето на компот, сладка, желета,
мармалади, вина и др.
Сиропът и сладката се приготвят с подправки като канела,
индрише, карамфил, поради тръпчивостта на плода.
ПРОДУКТИ:
- трънки 1-1,200 кг
- вода
- захар 1 кг
- карамфил 3-4 зрънца
- лимонена киселина 1 ч.л.
за приготвяне рецепти
може да се абонирате за кулинарния ми блог
"Моят вкус" https://mytasted.blogspot.com/b/post-preview?token ,
а също да посетите фейсбук страниците ми:"МОЯТ ВКУС /my taste/" https://www.facebook.com/mytasted/?modal=admin_todo_tour"Сготви с Таня" https://www.facebook.com/mytasted/notifications/,
или пък да се включите в кулинарните ни групи
"Различните вкусове"
"Край софрата"
"Кухня за всеки"
https://www.facebook.com/groups/330503414681518
Снимките от този блог са обект на авторско право
Няма коментари:
Публикуване на коментар