вторник, 19 октомври 2021 г.

МАРМАЛАД ОТ ТРЪНКИ

 Трънките са широко разпространени диви растения, които виреят у нас.

Обикновено се берат през края на септември - октомври, когато те омекват и захарността

им се увеличава, а тръпчивостта им намалява.

Много полезен диворастящ плод.

Все още малко се използва за приготвянето на компот, сладка, желета, 

мармалади,  вина и др.

Сиропът и сладката се приготвят с подправки като канела,

индрише, карамфил, поради тръпчивостта на плода.



ПРОДУКТИ:

  • трънки 1-1,200 кг
  • вода 
  • захар 1 кг
  • карамфил 3-4 зрънца
  • лимонена киселина 1 ч.л.
ПРИГОТВЯНЕ:

Избират се добре узрели трънки и се измиват.
Слагат се н тенджера и  се покриват с вода.
Варят се към 30 минути, след което се намачкват, с помощта на дървена лъжица  и се прецеждат през гевгир, а после през сито, да стане фино пюре.
Готовото и прецедено пюре от трънки  /получи се към 1 л/ , се слага на котлона, заедно със захар  и карамфил.
Отделя се малко пяна, която се отбира  с решетъчна лъжица.
Вари се при непрекъснато бъркане, до сгъстяване /до образуване на суха пътечка по дъното на тенджерата/. 
Прибавя се лимонена киселина и се вари още 5 минути. /след поставянето и посветлява/
Количеството захар се определя спрямо количеството пюре и на вкус.
Горещият мармалад се насипва в чисти, сухи бурканчета и се стерилизира 5 минути, за капачката.
Прибира се на хладно.
От това количество излизат 3 бурканчета от 300 г.
ДА ВИ Е СЛАДКО!














Ако са ви допаднали моите простички и лесни

                      за приготвяне рецепти                  

може да се абонирате за кулинарния ми блог 

а също да посетите  фейсбук страниците ми:


 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

"Кухня за всеки" 

https://www.facebook.com/groups/330503414681518

 

Снимките от този блог са обект на авторско право


Няма коментари:

Публикуване на коментар