понеделник, 18 октомври 2021 г.

СИРОП ОТ ТРЪНКИ

За някой е губене на време, аз го нареках експеримент, и то успешен.


ПРОДУКТИ:

  • трънки 1 кг
  • вода 
  • захар 1 кг
  • карамфил 3 зрънца
ПРИГОТВЯНЕ:

Избират се добре узрели трънки и се измиват.
Слагат се н тенджера и  се покриват с вода.
Варят се към 30 минути, след което се намачкват, с помощта на дървена лъжица  и се прецеждат през гевгир, а после през сито, да стане фино.
Готовият и прецеден сок от трънки се слага на котлона, заедно с захар  и карамфил.
Вари се на средна степен на котлон,а за 15 минути.
Количеството захар се определя спрямо количеството пюре и на вкус.
Горещият сироп се насипва в чисти, сухи стъклени бутилчици /карамфилът се маха/ и се стерилизира 5 минути, за капачката.
Прибира се на хладно.
Сиропът се разрежда при консумация. 
Може да се ползва и като топинг, при гарниране на десерти и сладолед или за декориране на чинии.
ДА ВИ Е СЛАДКО!







Ако са ви допаднали моите простички и лесни

                      за приготвяне рецепти                  

може да се абонирате за кулинарния ми блог 

а също да посетите  фейсбук страниците ми:


 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

"Кухня за всеки" 

https://www.facebook.com/groups/330503414681518

 

Снимките от този блог са обект на авторско право












 

Няма коментари:

Публикуване на коментар