Тази година успях да си завъдя пресен босилек в нашата градинка на село,
след мъчителни опити да го направя в саксия, в градски условия.
Една част от босилека изсуших, а с другата реших да приготвя босилково песто,
наричано още "песто дженевезе", прочуто в италианската кухня
като универсална подправка, а също ползвано и при приготвянето на паста.
Намерих простичка рецепта в интернет и замених пармезана със сух кашкавал,
кедровите ядки с микс, който открих в близкия зеленчуков магазин.
Ех, домашното си е домашно... две мнения няма по въпроса !
ПРОДУКТИ:
- пресен босилек около 2 шепи
- салатен микс с кедрови ядки 2 суп.л.
- чесън 2 скилидки
- пармезан или сух кашкавал /настърган/ 2 суп.л.
- зехтин 5 суп.л.
- сол непълна кафяна лъжичка
ПРИГОТВЯНЕ:
Босилковото песто се приготвя буквално за минути.
Листата се измиват, леко се подсушават с домакинска хартия и се слагат в блендер.
Добавят се 2 обелени скилидки чесън, които аз пресовах, отделените микс ядки и сол.
Всичко това се смила в блендер.
Прибавя се зехтин, лъжица по лъжица и отново се смила.
Пестото е готово и даже го изпробвахме върху филийка ръжен хляб, моцарела и чери доматки.
Свежо и вкусно !
Ако са ви допаднали моите простички и лесни за приготвяни рецепти
може да се абонирате за кулинарния ми блог
а също и да посетите фейсбук страницата:
"МОЯТ ВКУС /my taste/"
или пък да се включите в кулинарните ни групи
"Различните вкусове"
"Край софрата"
Снимките от този блог са обект на авторско право.
Няма коментари:
Публикуване на коментар