вторник, 22 септември 2020 г.

БОСИЛКОВО ПЕСТО

Тази година успях да си завъдя пресен босилек в нашата градинка на село,
 след мъчителни опити да го направя в саксия, в градски условия.
Една част от босилека изсуших, а с другата реших да приготвя  босилково песто,
 наричано още "песто дженевезе", прочуто в италианската кухня
 като универсална подправка, а също ползвано и при приготвянето на паста.
Намерих простичка рецепта  в интернет и замених пармезана със сух кашкавал,
 кедровите ядки с микс, който открих в близкия зеленчуков магазин.
Ех, домашното си е домашно... две мнения няма по въпроса !




ПРОДУКТИ:
  • пресен босилек около 2 шепи
  • салатен микс с кедрови ядки 2 суп.л.
  • чесън 2 скилидки
  • пармезан или сух кашкавал /настърган/ 2 суп.л.
  • зехтин 5 суп.л.
  • сол непълна кафяна лъжичка
ПРИГОТВЯНЕ:

Босилковото песто се приготвя буквално за минути.
Листата се измиват, леко се подсушават с домакинска хартия и се слагат в блендер.
Добавят се 2 обелени скилидки чесън, които аз пресовах, отделените микс ядки и сол.
Всичко това се смила в блендер.
Прибавя се зехтин, лъжица по лъжица и отново се смила.
Пестото е готово и даже го изпробвахме върху филийка ръжен хляб, моцарела и чери доматки.
Свежо и вкусно !










                    Ако са ви допаднали моите простички и лесни за приготвяни рецепти 
може да се абонирате за кулинарния ми блог 

а също и да посетите фейсбук страницата:
"МОЯТ ВКУС /my taste/" 

 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

Снимките от този блог са обект на авторско право.

Няма коментари:

Публикуване на коментар