вторник, 16 декември 2025 г.

ДИВ ЗАЕК В БУРКАНЧЕ

Заешкото месо е не само вкусно, но и полезно.
Месото от див заек е нежен, крехък деликатес,
с фин вкус, с високо съдържание на протеини и
ниско съдържание на мазнини,
в сравнение с други меса,
богати на витамини и минерали.


Важно е да се знае, че
преди приготвяне се изисква 
мариноване на месото,
минимум 12 часа.
То престоява в марина ,
в съотношение 1:1 вода - оцет
за да омекне и придобие
най-добрия вкус.
В маринатата  по желание могат
да се добавят чесън,
бахар и дафинов лист.

След това месото се измива и
слага в мултикукър Instant Pot Ultimate,
на програма Caute, с вода, на 6 та степен,
като се изпенва.

След това месото се измива и
отново се слага в кукъра.
Включва се програма Slow Cook
/за бавно готвене/, за 4 часа.

След като свърши програмата,
месото се изважда, а то е чудесно
сварено, се охлажда малко,
след което се напълват бурканите.

На всеки буркан се слага
дафинов лист, зрънца черен пипер,
бахар и 1/2 ч.л. сол.

Бурканите се затварят с нови капачки.

Те се поставят в 
мултикукъра, върху метална решетка,
побира точно 5 бр. конфитюрени,
от старите буркани,
добавя се вода 2 пръста под 
нивото на буркана.

Стартира се програма
Pressure Cook, за 30 минути.

С така приготвеното заешко
месо в буркани може да се
приготвя капама със зеленчуци,
лучена яхния и други ястия.









Ако  моите рецепти са ви харесали,

може да посетите  фейсбук страниците ми: 
"МОЯТ ВКУС /my taste/

 https://www.facebook.com/mytasted/

 "Сготви с Таня"

https://www.facebook.com/cookwithtanya.Mytaste/

"Да сготвим нещо вкусно"

 https://www.facebook.com/cookwillingly/

или пък да се включите в кулинарните ни групи

 "Различните вкусове"

https://www.facebook.com/groups/928419507224121/    

"Край софрата"  

                       https://www.facebook.com/groups/398870647175770/ 

"Кухня за всеки

https://www.facebook.com/groups/330503414681518

Ще се радвам да ме последвате в Tiktok

https://www.tiktok.com/@cook_withtanya?is_from_webapp=1






























 

Няма коментари:

Публикуване на коментар