вторник, 22 септември 2020 г.

МАРИНОВАНИ КАМБИ


 


ПРОДУКТИ:
за 1 кг камби
  • камби или червени чушки /може смесено/
  • чесън 2 глави /скилидите да са обелени/
  • листа от кервиз
За маринатата:
  • оцет 150 мл
  • олио 150 мл
  • вода 150 мл
  • захар 120 г
  • сол 1 суп.л. /на мой вкус, може да я намалите/
  • дафинови листа 2 бр.
  • черен пипер 10 зърна
  • бахар 4 зърна
С това количество се пълнят 4 конфитюрени бурканчета от 400 мл.
При мен камбите и чушките бяха малко повече 1.5 кг и се напълниха 6 бурканчета, от 400 мл. 
Забележка:
Количеството продукти за маринатата се изчислява, взависимост от кг на камбите.

ПРИГОТВЯНЕ:

Бурканите се измиват добре и се оставят настрана.
Камбите и чушките се измиват, почистват от семенниците и нарязват на едро.
В дълбока тенджера е смесват всички съставки за маринатата и щом тя заври се прибавят част от камбите и чушките.
Слага се капак.
Щом маринатата заври, камбите запачват да омекват, спадат и потъват в нея.
Трябва да останат леко хрупкави, затова 5 минути са напълно достатъчни за престоя в горещата марината.
Изваждат се с решетъчна лъжица в купа.
Процедурата се повтаря до изчерпване на чушките.
След това маринатата се охлажда и камбите с чушките се връщат в нея, като престояват около 12 часа, и се разбъркват няколко пъти.
Напълват се в конфитюрени буркани, заедно със скилидки чесън и листа от кервиз.
Течността се разпределя във всички буркани.
Затварят се с капачки и се стерилизират 5 минути.
Бурканите се изваждат и се объщат надолу.
След това се прибират и съхраняват при зимнината.
ДОБЪР АПЕТИТ!

 

 

 

 

 

 

 

 

Ако са ви допаднали моите простички и лесни за приготвяни рецепти 
може да се абонирате за кулинарния ми блог 

а също и да посетите фейсбук страницата:
"МОЯТ ВКУС /my taste/" 

 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

Снимките от този блог са обект на авторско право.





Няма коментари:

Публикуване на коментар