понеделник, 24 август 2020 г.

КЕКС СЪС СМОКИНИ

Бърз, лесен и изключително примамлив кекс със смокини!
Мек, влажен и уханен, какъвто го харесваме.
По рецепта от сайта "Субективно за Италия".


ПРОДУКТИ:
  • смокини 6-8 бр. зависи от големината 
  • яйца 3 бр.
  • масло 100 г
  • захар 100 г
  • прясно мляко 30 мл
  • брашно 250 г
  • бакпулвер 1 бр.
  • ванилова захар 1 пак.
  • пудра захар за поръсване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Маслото се разтопява в микровълнова фурна, до кремообразна смес.
Прехвърля се в купа и се смесва със захарта.
Разбива се с телена бъркалка.

Добавят се яйцата.
Брашното се пресява и заедно с бакпулвера, по малко се прибавя в сместа.
Добавя се прясното мляко и отново се разбърква.
Получава се гъсто, еднородно, кексово тесто.

Кексовата форма се обвива с хартия за печене и с шпатула се
разпределя тестото в нея.

Смокините се нарязват на четири и се подреждат върху кексовата смес,
като леко се притискат.
Те не потъват в кексовата смес, защото тестото е гъсто.

Фурната се включва на 200 градуса и щом се нагрее се намаля на 180 градуса.
Кексът се пече за 40-45 минути.
Щом се изпече се проверява с дървено шишче.

Кексът се изважда от фурната и се оставя да изстине,
след което се поръсва с пудра захар.
Забележка:
Формата, която ползвам е с размери 21/12 см.

ДА ВИ Е СЛАДКО !













Ако са ви допаднали моите простички и лесни за приготвяни рецепти 
може да се абонирате за кулинарния ми блог 

а също и да посетите фейсбук страницата:
"МОЯТ ВКУС /my taste/" 

 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

Снимките от този блог са обект на авторско право.


Няма коментари:

Публикуване на коментар