вторник, 14 април 2020 г.

БАНИЧКИ - КОШНИЧКИ С КОПРИВА

Баничките са много вкусни и приятни за закуска, като предястие, изобщо за хапване по всяко време. Могат да се приготвят с разнообразна плънка, въпрос на предпочитание.





ПРОДУКТИ:
  • прясна коприва 2 шепи
  • пресен лук само перата на 1 стрък
  • краве сирене 100 г
  • яйца 2 бр. като от едното се отделя за намазване на кошничките
  • сушени домати в зехтин 1 с.л.
  • масло 1/3 пак. от 125 г
  • черен пипер
  • кори за баница 3 бр.
ПРИГОТВЯНЕ:

Копривата се почиства и измива. Бланшира се съвсем за кратко - 1,2 минути, измива се със студена вода, отцежда се и се нарязва на ситно. Перцата от зеления лук се нарязват и се задушават в малко масло, след което се добавя коривата. Оставя се да се охлади. Яйцата се разбиват и се отделя 1 с.л. за намазване на кошничките. Сиренето се натрошава, смесва се с яйцата и копривата. Поръсва се черен пипер. С остатъка от маслото се намазват форми за кексчета, в които ще се изпекат кошничките. Корите за баница се разстилат върху дъска и се изрязват квадрати със страни 10/10. Разпределят се по четири. За 6 кошнички общо 24 квадрата. Два по два квадратите се намасляват и нареждат едни върху други, по диагонал. Слагат се във формичките и с пръсти се притискат към дъното и стените на формите. Плънката се разпределя в кошничките. С останалото яйце се намазват връхчетата на кошничките.
Пекат в загрята фурна, с вентилатор, на 180 градуса, за 20 минути.
След като се изпекат баничкитесе оставят да починат и изваждат от формите.

ДОБЪР АПЕТИТ!

























Може да посетите моите  фейсбук страници:

" Готви Българско" https://www.facebook.com/gotvibalgarsko/

 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

Снимките от този блог са обект на авторско право.

Няма коментари:

Публикуване на коментар