Баничките са много вкусни и приятни за закуска, като предястие, изобщо за хапване по всяко време. Могат да се приготвят с разнообразна плънка, въпрос на предпочитание.
ПРОДУКТИ:
- прясна коприва 2 шепи
- пресен лук само перата на 1 стрък
- краве сирене 100 г
- яйца 2 бр. като от едното се отделя за намазване на кошничките
- сушени домати в зехтин 1 с.л.
- масло 1/3 пак. от 125 г
- черен пипер
- кори за баница 3 бр.
Копривата се почиства и измива. Бланшира се съвсем за кратко - 1,2 минути, измива се със студена вода, отцежда се и се нарязва на ситно. Перцата от зеления лук се нарязват и се задушават в малко масло, след което се добавя коривата. Оставя се да се охлади. Яйцата се разбиват и се отделя 1 с.л. за намазване на кошничките. Сиренето се натрошава, смесва се с яйцата и копривата. Поръсва се черен пипер. С остатъка от маслото се намазват форми за кексчета, в които ще се изпекат кошничките. Корите за баница се разстилат върху дъска и се изрязват квадрати със страни 10/10. Разпределят се по четири. За 6 кошнички общо 24 квадрата. Два по два квадратите се намасляват и нареждат едни върху други, по диагонал. Слагат се във формичките и с пръсти се притискат към дъното и стените на формите. Плънката се разпределя в кошничките. С останалото яйце се намазват връхчетата на кошничките.
Пекат в загрята фурна, с вентилатор, на 180 градуса, за 20 минути.
След като се изпекат баничкитесе оставят да починат и изваждат от формите.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Може да посетите моите фейсбук страници:
"МОЯТ ВКУС /my taste/" https://www.facebook.com/mytasted/?modal=admin_todo_tour
"Сготви с Таня" https://www.facebook.com/mytasted/notifications/,
" Готви Българско" https://www.facebook.com/gotvibalgarsko/
или пък да се включите в кулинарните ни групи
"Различните вкусове"
"Край софрата"
Снимките от този блог са обект на авторско право.
Няма коментари:
Публикуване на коментар