АШУРЕ - десерт от сварена и подсладена със захар грухана пшеница, гарниран със стафиди, сушени плодове и ядки.
Името идва от арабската дума /ашър/ за числото десет и е свързана с мюсюлманския празник Ашура Ашура.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
- грухана пшеница 400 г
- захар 1,5 ч.ч.
- стафиди тъмни и светли
- сушени кайсии
- лешник
- орехи
- пшенично нишесте 1с.л.
- кора от портокал
- сварен фасул
- карамфил 3 зърна
- канела
- ванилия
- нар
- кокос
Изсипете пшеницата в тиган и бъркайте на котлона 1,2 минути до розов цвят.
Сложете я в литър вода да се вари.След 10 - 15 минути изхвърлете водата и измийте със студена вода в гевгир.Прехвърлете отново в тенджерата и варете до хубаво разпукване.През това време нарежете кайсиите на дребно и заедно със стафидите поставете във вода, да набъбнат.Сварете 10 минути и облейте със студена вода в гевгир.В малка тенджерка сварете ядките,това става за 10 минути,отново облейте със студена вода в гевгир.Следва добавяне на ядките,сушените плодове,фасула,портокаловите корички и карамфила в готовата пшеница.Долейте с още вода,тя бързо попива водата и отново варете.Добавете захарта,ванилията,нишестето.Оставете да се охлади и напълнете купичките.Поръсете първо с канела,после с кокос.Наредете парченца кайсия,лешници,смлени орехи и зрънца от нар.
Щом вкусите това десертче вкусът ще ви очарова.
ДА ВИ Е СЛАДКО !
Може да посетите моите фейсбук страници:
"МОЯТ ВКУС /my taste/" https://www.facebook.com/mytasted/?modal=admin_todo_tour
"Сготви с Таня" https://www.facebook.com/mytasted/notifications/,
" Готви Българско" https://www.facebook.com/gotvibalgarsko/
или пък да се включите в кулинарните ни групи
"Различните вкусове"
"Край софрата"
Снимките от този блог са обект на авторско право.
Няма коментари:
Публикуване на коментар