неделя, 23 декември 2018 г.

АШУРЕ

АШУРЕ - десерт от сварена и подсладена със захар грухана пшеница, гарниран със стафиди, сушени плодове и ядки.
Името идва от арабската дума /ашър/ за числото десет и  е свързана с мюсюлманския празник Ашура Ашура.





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
  • грухана пшеница 400 г
  • захар 1,5 ч.ч.
  • стафиди тъмни и светли
  • сушени кайсии
  • лешник
  • орехи
  • пшенично нишесте 1с.л.
  • кора от портокал
  • сварен фасул
  • карамфил 3 зърна
  • канела
  • ванилия
  • нар
  • кокос
ПРИГОТВЯНЕ :

Изсипете пшеницата в тиган и бъркайте на котлона 1,2 минути до розов цвят.
Сложете я в литър вода да се вари.След 10 - 15 минути изхвърлете водата и измийте със студена вода в гевгир.Прехвърлете отново в тенджерата и варете до хубаво разпукване.През това време нарежете кайсиите на дребно и заедно със стафидите поставете във вода, да набъбнат.Сварете 10 минути и облейте със студена вода в гевгир.В малка тенджерка сварете ядките,това става за 10 минути,отново облейте със студена вода в гевгир.Следва добавяне на ядките,сушените плодове,фасула,портокаловите корички и карамфила в готовата пшеница.Долейте с още вода,тя бързо попива водата и отново варете.Добавете захарта,ванилията,нишестето.Оставете да се охлади и напълнете купичките.Поръсете първо с канела,после с кокос.Наредете парченца кайсия,лешници,смлени орехи и зрънца от нар.
Щом вкусите това десертче вкусът ще ви очарова.

ДА ВИ Е СЛАДКО !














Може да посетите моите  фейсбук страници:

" Готви Българско" https://www.facebook.com/gotvibalgarsko/

 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

Снимките от този блог са обект на авторско право.


Няма коментари:

Публикуване на коментар