Пъстра и вкусна туршия, която украсява трапезата
през зимните месеци.
Става бързо и е готова, за има няма две седмици.
Приготвила съм я със зеленчуци от нашата
градина, а останалите съм закупила от
близкото пазарче.
Опитахме я и влезе в графа *ще се прави*.
ПРОДУКТИ:
камби
зелени пиперки
цветно зеле
бяло зеле
зелени домати
моркови
гулия
кервиз
В количество по желание, общо 5 кг
оцет 600 мл
олио 150 мл
захар 600 г
сол 200 г
бахар 5-6 зърна
черен пипер зърна 20 бр.
дафинов лист 5-6 бр.
аспирин 10 бр.
ПРИГОТВЯНЕ:
Всички продукти се измиват и почистват.
Нарязват се, а морковите се настъргват.
Поставят се в широк леген,
специално за туршии.
Слага се солта и захарта,
разбърква се и се оставя на хладно,
до следващия ден /24 часа/.
В отделна тенджера се сипва
оцета, олиото и отцедения сок
от зеленчука, прибавят се
черен пипер, бахар и дафинов лист
и се оставя да кипне.
Маринатата се оставя да се охлади.
Аспиринът се стрива и с 1-2 лъжички
вода се разбърква, сипва се в маринатата.
С нея се заливат зеленчуците,
като се добавя нарязания кервиз.
Туршията се разбърква и с нея
се пълнят бурканите,
затварят се с капачки.
Бурканите се разклащат всеки ден,
а след 15 дни туршията е
готова за консумация.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Ако моите рецепти са ви харесали,
може да посетите фейсбук страниците ми:
"МОЯТ ВКУС /my taste/"
https://www.facebook.com/mytasted/
"Сготви с Таня"
https://www.facebook.com/cookwithtanya.Mytaste/
"Да сготвим нещо вкусно"
https://www.facebook.com/cookwillingly/
или пък да се включите в кулинарните ни групи
"Различните вкусове"
https://www.facebook.com/groups/928419507224121/
"Край софрата"
https://www.facebook.com/groups/398870647175770/
"Кухня за всеки"
https://www.facebook.com/groups/330503414681518
Няма коментари:
Публикуване на коментар