неделя, 3 ноември 2024 г.

ХЛЯБ ОТ СПЕЛТА И ТИПОВО БРАШНО

Много вкусен хляб, който заслужава да се опита.


Продукти:

брашно от спелта 440 г
типово брашно 110 г
топла вода 350 мл
мая 1/2 кубче
сол 1 ч.л.
захар 1 ч.л.
зехтин 2 суп.л.
ракия1суп.л.

Приготвяне:

Пресейте брашната и смесете в купа.
В 100 мл от топлата вода
разтворете маята, захарта и
2-3 суп.л от брашното.
Оставете да се активира маята.
След това направете кладенче в брашното,
сипете активираната мая,
остатъка от топлата вода,
зехтин, ракия, сол и разбъркайте с шпатула,
докато се образува топка тесто.
Преместете тестото в намазнена
купа и покрийте с чиста памучна кърпа.
Оставете да втаса около час.
След това премесете тестото,
да излезе въздуха и оформете
с длани правоъгълник.
Прегънете двата срещуположни края,
а след това навийте на руло,
колкото е формата ви.
Сложете хартия за печене във
формата или я намажете с масло и
поставете оформения хляб.
Покрийте тестото с кърпа и 
оставете да напълни формата.
Това отнема около 30 минути.
След това намокрете отгоре
с малко вода и поръсете със семена.
Печете хляба,
в загрята фурна, на 180 градуса,
за около 50 минути.
Ако е необходимо го покрийте
с фолио, за да не прегорят семената.
Във фурната най-долу поставете съд с вода.
След като изпечете хляба,
поставете на решетка и
след това поднесете с любима гозба.

Добър апетит!




 Ако  моите рецепти са ви харесали,

може да посетите  фейсбук страниците ми: 
"МОЯТ ВКУС /my taste/"

 https://www.facebook.com/mytasted/

 "Сготви с Таня"

https://www.facebook.com/cookwithtanya.Mytaste/

"Да сготвим нещо вкусно"

 https://www.facebook.com/cookwillingly/

или пък да се включите в кулинарните ни групи

 "Различните вкусове"

https://www.facebook.com/groups/928419507224121/    

"Край софрата"  

                       https://www.facebook.com/groups/398870647175770/ 

"Кухня за всеки

https://www.facebook.com/groups/330503414681518


Няма коментари:

Публикуване на коментар