неделя, 5 март 2023 г.

КОЗУНАК С БЯЛО И ПЪЛНОЗЪРНЕСТО БРАШНО, СТАФИДИ

Днес у нас ухае на прясно изпечен, домашен козунак.
Прехвърлих доста рецепти за козунак и се спрях на тази.
Но... не ми достигна бялото брашно,
ех... казах си, имам пълнозърнесто, пък каквото стане.
То пък се получи.


ПРОДУКТИ:

прясна мая 1/2 кубче /20 г/
прясно мляко 300 мл /топло/
яйца 3 бр./1 белтък се оставя за намазване/
бяло брашно 500 г
пълнозърнесто брашно 180 г
сол 1 ч.л.
захар 200 г
ванилия 1 бр.
може кора от лимон
стафиди 1 каф.ч./аз не ги накисвам/
масло 100 г разтопено
филирани бадеми 1 суп.л.

ПРИГОТВЯНЕ:

Козунакът приготвих в хлебопекарна Силвър Крест.

В купа се сипва мая, 1 ч.л.захар, 100 мл прясно мляко
и 2-3 суп.л.брашно от предвиденото.
Изчаква се маята да шупне.
Маслото се разтопява и част от него се сипва
върху шишовете, върху които се нанизват
бъркалките, както и върху тях, останалото количество от него.
Прибавя се 200 мл прясно мляко, разбитите
яйца със захарта, брашно-двата вида пресято,
сол, ванилия, лимонова кора.
Прави се кладенче в брашното и се сипва
активираната мая.
Стартира се програма "сладък хляб", при мен е 4,
за тегло 1500 г, с продължителност 3ч. и 10 минути,
 препечена коричка.
При оформянето на тестото, то се наблюдава,
аз винаги оставям малка част от предвиденото
брашно и добавям, докато тестото се
събере на топка.
След първия звуков сигнал на хлебопекарната
се прибавят стафидите.
А след втория се изваждат бъркалките и
тестото се разделя на 3 равни части.
Оформят се с ръце 3 дълги фитила и се
сплитат на тройна плитка, като
краищата им от двете страни се подпъхват
под плитката, за да е по мярка с
контейнера на хлебопекарната.
Козунакът се намазва се с белтък и малко
вода, поръсва се със захар и филирани бадеми,
като продължава печенето си,
докрая на програмата.
След като козунакът се изпече, се изчаква
10 минути, след което се завъртат
перките на обърнатата страна на контейнера.
Козунакът се изважда и поставя на скара,
завива се с памучна кърпа и се оставя да изстине.
В готов вид тежи 1400 г.

ДОБЪР АПЕТИТ!









  Ако  моите рецепти са ви харесали,
може да посетите  фейсбук страниците ми:
"МОЯТ ВКУС /my taste/"

 https://www.facebook.com/mytasted/

 "Сготви с Таня"

https://www.facebook.com/cookwithtanya.Mytaste/

"Да сготвим нещо вкусно"

 https://www.facebook.com/cookwillingly/

или пък да се включите в кулинарните ни групи

 "Различните вкусове"

https://www.facebook.com/groups/928419507224121/   

                                                         "Край софрата"  

                       https://www.facebook.com/groups/398870647175770/ 

                                         
                                          "Кухня за всеки

https://www.facebook.com/groups/330503414681518


Снимките от този блог са обект на авторско право.    


Няма коментари:

Публикуване на коментар