неделя, 5 март 2023 г.

ХЛЯБ С ЦАРЕВИЧЕН ГРИС В ПЛИК ЗА ПЕЧЕНЕ

Много вкусен хляб, сочен и пухкав, с крехка коричка!
Лесен за приготвяне!


ПРОДУКТИ:

прясно мляко 100 мл
топла вода 300 мл
бяло брашно 550 г
царевичен грис 150 г
сол 1 и 1/2 ч.л.
захар 1 ч.л.
прясна мая 1/2 кубче /20 г/
зехтин 2 суп.л.
ракия 1 суп.л.

ПРИГОТВЯНЕ:

Този хляб замесих в хлебопекарна и 
изпеках във фурна.

Първо активирах маята с 1 ч.л.захар,
топло мляко и 2 суп.л. брашно.
Сипах зехтин върху бъркалките, необходимото 
количество вода, ракия /за да не се троши хлябът
при нарязване/, пресятото брашно и 
царевичен грис, сол.
Направих кладенче в брашното и добавих
активираната мая.
Стартирах програма 11, за тесто за паста,
за 15 минути.
Добре е да наблюдавате тестото,
ако не се оформи на топка добавяте още брашно,
все пак брашната са различни.

 След като свърши програмата 
намазах купа с малко мазнина и поставих тестото,
да удвои обема си, покрих с кърпа.

След  това премесих тестото за кратко и
поставих в плик за печене.
Пликът не се дупчи.

Оставих да втаса, след което
изпеках във фурна, на 180 градуса, за 30-40 минуги,
докато хлябът добие златиста коричка.


ДОБЪР АПЕТИТ!







 Ако  моите рецепти са ви харесали,
може да посетите  фейсбук страниците ми:
"МОЯТ ВКУС /my taste/"

 https://www.facebook.com/mytasted/

 "Сготви с Таня"

https://www.facebook.com/cookwithtanya.Mytaste/

"Да сготвим нещо вкусно"

 https://www.facebook.com/cookwillingly/

или пък да се включите в кулинарните ни групи

 "Различните вкусове"

https://www.facebook.com/groups/928419507224121/   

                                                         "Край софрата"  

                       https://www.facebook.com/groups/398870647175770/ 

                                         
                                          "Кухня за всеки

https://www.facebook.com/groups/330503414681518


Снимките от този блог са обект на авторско право.    


Няма коментари:

Публикуване на коментар