сряда, 23 ноември 2022 г.

САРМИ С ЛИСТА ОТ МАНГОЛД, КАЙМА И ОРИЗ

Наричат го манголд...с много имена, много цветове,
различен вкус.
Ползва се за салати, яхния, супа.
Днес ще приготвя с листата му вкусни сармички.


ПРОДУКТИ:

кайма 300-350 г
манголд 1 връзка
морков 1 бр.
ориз 1/2 ч.ч.
лук 1 глава
чесън 2 скилидки пресовани
лимон
масло 50 г
суха мента 1 ч.л.
магданоз 1 ч.л.
сол1 ч.л.
олио 1 суп.л. 
черен пипер1/2 ч.л.
червен пипер1 ч.л.
кимион 1/2 ч.л.
сумак 1/2 ч.л.

ПРИГОТВЯНЕ:

Листата на манголда се измиват и почистват от дръжки.
Слагат се за минута във вряща вода, след което
се прехвърлят в купа със студена вода. 
Лукът се нарязва, морковът се настъргва и се 
смесват с каймата, заедно с всички 
подправки, чесън и олио.
Каймата се омесва добре.
С лъжица се сипва върху опаковата страна на листото
и се завива сарма.
На дъното на тенджерата се поставят почистените
дръжки от листата на манголд, но тъй като ги бях
уползотворила в супа, ги замених с глава лук, 
един морков, нарязани на шайби.
Отгоре се подреждат сармите,
лимон, нарязан на колелца, парченца масло.
Слага се 1 чаша топла вода и сармите се завиват с
намокрена хартия за печене, притискат се с капак.
Сармите се готвят в обикновена тенджера,
но аз ползвах мултикукър.
Като време 30 минути са достатъчни, иначе 50 минути.
Сармите с листа от манголд се сервират с кисело мляко, 
чесън и лют пипер.

ДОБЪР АПЕТИТ!












 Ако  моите рецепти са ви интересни,

    може да се абонирате за кулинарния ми блог 


а също да посетите  фейсбук страниците ми:


 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

"Кухня за всеки

https://www.facebook.com/groups/330503414681518

 

Снимките от този блог са обект на авторско право.

Няма коментари:

Публикуване на коментар