Наричат го манголд...с много имена, много цветове,
различен вкус.
Ползва се за салати, яхния, супа.
Днес ще приготвя с листата му вкусни сармички.
ПРОДУКТИ:
кайма 300-350 г
манголд 1 връзка
морков 1 бр.
ориз 1/2 ч.ч.
лук 1 глава
чесън 2 скилидки пресовани
лимон
масло 50 г
суха мента 1 ч.л.
магданоз 1 ч.л.
сол1 ч.л.
олио 1 суп.л.
черен пипер1/2 ч.л.
червен пипер1 ч.л.
кимион 1/2 ч.л.
сумак 1/2 ч.л.
ПРИГОТВЯНЕ:
Листата на манголда се измиват и почистват от дръжки.
Слагат се за минута във вряща вода, след което
се прехвърлят в купа със студена вода.
Лукът се нарязва, морковът се настъргва и се
смесват с каймата, заедно с всички
подправки, чесън и олио.
Каймата се омесва добре.
С лъжица се сипва върху опаковата страна на листото
и се завива сарма.
На дъното на тенджерата се поставят почистените
дръжки от листата на манголд, но тъй като ги бях
уползотворила в супа, ги замених с глава лук,
един морков, нарязани на шайби.
Отгоре се подреждат сармите,
лимон, нарязан на колелца, парченца масло.
Слага се 1 чаша топла вода и сармите се завиват с
намокрена хартия за печене, притискат се с капак.
Сармите се готвят в обикновена тенджера,
но аз ползвах мултикукър.
Като време 30 минути са достатъчни, иначе 50 минути.
Сармите с листа от манголд се сервират с кисело мляко,
чесън и лют пипер.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Ако моите рецепти са ви интересни,
може да се абонирате за кулинарния ми блог
"Моят вкус" https://mytasted.blogspot.com/b/post-preview?token ,
а също да посетите фейсбук страниците ми:"МОЯТ ВКУС /my taste/" https://www.facebook.com/mytasted/?modal=admin_todo_tour"Сготви с Таня" https://www.facebook.com/mytasted/notifications/,
или пък да се включите в кулинарните ни групи
"Различните вкусове"
"Край софрата"
"Кухня за всеки"
https://www.facebook.com/groups/330503414681518
Снимките от този блог са обект на авторско право.
Няма коментари:
Публикуване на коментар