петък, 25 ноември 2022 г.

БАБИНАТА ТУРШИЯ

Обичаме тази обикновена туршия, спомен от покойната ми баба.
Много вкусна, естествено ферментирала туршия, 
полезна, богата на ценни, хранителни вещества.
Класика!


Количеството зеленчуци определяте вие, както и съда,
в който ще приготвите туршията.

Аз ползвам стъклени буркани от маслини.
Подбирам здрави зеленчуци,
 част от тях са от нашата градина,
други сме закупили от близкия пазар.
зелени домати
гулии
моркови
цветно зеле
краставички
кервиз листа и глава
чушлета люти 2-3 бр.
смокиново листо
сол едра
синап /хардал/

Всички зеленчуци се измиват старателно и
се почистват много добре.
Цветното зеле се накъсва на розички,
доматите,чушлетата и краставичките
се надупчват с вилица на няколко места.
Морковите, гулиите и главата целина се обелват
 и нарязват.
Зеленчуците се подреждат в бурканите, като
се редуват от всичко по малко.
Най-отгоре се поръсва със синап, слага се клонче
 кервиз и листо от смокиня, за аромат.
Следва приготвяне на саламурата, която
е най-важната част в приготвяне на туршията.
Голяма тенджера се слага на котлона и в нея се налива студена вода.
Сипва се едра сол една шепа и се изчаква солта
да се разтвори.
Взема се едно сурово яйце и за секунда се пуска 
в солената вода.
 Щом яйцето изплува, на повърхността, значи
солта в саламурата е достатъчна.
В противен случай се добавя още сол.
Изчаква се саламурата да се охлади, след
което с нея се залива зеленчука в бурканите,
докато го покрие.
Бурканите се затварят с капачки и се
 се разклащат всеки ден, около 2 седмици, 
след което туршията е готова за консумация.
Туршията се държи на хладно място.
Сервираме, полята със струйка олио.

ДОБЪР АПЕТИТ!






  Ако  моите рецепти са ви интересни,

    може да се абонирате за кулинарния ми блог 


а също да посетите  фейсбук страниците ми:


 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

"Кухня за всеки

https://www.facebook.com/groups/330503414681518

 

Снимките от този блог са обект на авторско право.

Няма коментари:

Публикуване на коментар