неделя, 27 ноември 2022 г.

СИРОПИРАНА ТИКВЕНА БАНИЦА

Много сочна, вкусна баница, такава, каквато
е в спомените ми от моята майка.





ПРОДУКТИ:

тиква /цигулка/ 1кг
кори за баница 1 пакет /Одрински, или каквито имате/
олио 1/2 ч.ч.
орехови ядки 1 и 1/2 ч.ч.
канела

за сиропа:

захар 2 ч.ч.
вода 2 ч.ч.
лимон 1 резен
пръчка канела

ПРИГОТВЯНЕ:

Първо се приготвя захарния сироп,
като в касерола се сипва захар, вода и се изчаква за заври.
Слага се лимон и пръчка канела.
Тиквата се измива, почиства, нарязва на парчета и обелва.
Настъргва се на ренде, аз ползвам робот Нинджа,
с него е бързо и лесно.
Не я изстисквам.
Тавата се намазва с мазнина и се разстила първата кора.
Намазва се с мазнина, поръсва се с тиква, орехи и канела.
Слага се втора кора, намазва се с мазнина и се 
поръсва тиква, орехи и канела.
И така докато се изчерпат корите.
Най-горната кора се намазва с мазнина.
Баницата се нарязва на квадрати с остър нож
и се полива с остатъка от мазнината.
Слага се да се пече на 180 градуса, докато покафенее
 или около 30 минути.
Горещата тиквена баница се залива с 
изстиналия захарен сироп.
След като се охлади се украсява по избор.

ДА ВИ Е СЛАДКО!










 Ако  моите рецепти са ви интересни,

    може да се абонирате за кулинарния ми блог 


а също да посетите  фейсбук страниците ми:


 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

"Кухня за всеки

https://www.facebook.com/groups/330503414681518

 

Снимките от този блог са обект на авторско право. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар