неделя, 25 септември 2022 г.

ПЕЧЕНО ПИЛЕ ВЪРХУ СОЛ

Най-лесната рецепта за печено пиле,
може да се каже и най-вкусната!
Невероятен аромат с хрупкава кожа!


ПРОДУКТИ:

пиле 1.200-1.300 кг
картофи едри 3 бр.
маслиново масло Extra virgin с лавандула и естествен
ароматизант от лавандула -2 суп.л.
сол 1 каф.л.
черен пипер
пушен червен пепер 
пекантен червен пипер 
розмарин клонче
сол ситна или едра около 1 кг.
масло 1 бучка, колкото едър лешник, смесено
с пресована скилидка чесън.

ПРИГОТВЯНЕ:

Солта, която се ползва може да е едра, или ситна, и в двата
случая става.
На дъното на тава се слага хартия за печене и
върху нея се сипва солта, по цялото дъно на тавата.
Пилето се разрязва през средата на гръдната кост и се подсушава с домакинска хартия.
Намазва се с маслиново масло от всички
страни, поръсва се с мъничко сол / то си поема и от солта в тавата/,
черен пипер, пушен червен пипер, пикантен пипер и се втрива в месото.
Пилето се слага в тавата, върху солта, заедно с клонче 
розмарин и едро нарязани картофи.
Пече се на 200 градуса, за около час и 20 минути,  
с едно обръщане, до златист загар.
Преди края на печенето пилето се намазва с
масло и чесън, и се допича още 5 минути.

Имах останало тесто от мекици, набързо оформих 3 пърленки.
Изпекох ги в тава и намазах с останалото масло и чесън.
 
ДОБЪР АПЕТИТ!









Ако са ви допаднали моите простички и лесни,

                      за приготвяне рецепти                  

може да се абонирате за кулинарния ми блог 

а също да посетите  фейсбук страниците ми:


 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

"Кухня за всеки" 

https://www.facebook.com/groups/330503414681518

 

Снимките от този блог са обект на авторско право.
  

Няма коментари:

Публикуване на коментар