неделя, 10 юли 2022 г.

ПЪЛНЕНИ ПАТЛАДЖАНИ


Необходимите продукти:

патладжани 2, 3 бр.
кайма 100% свинско месо 200 г /може телешка/
пълномаслено прясно сирене /турско/ 10 топчета,
нарязано на четвъртинки или подобно
лук 1 глава
чесън 2 скилидки пресовани и 2 цели
чери доматчета 4-5 бр.
домат 1 бр.
консерва домати 1 и 1/2 ч.ч.
вода 1/2 ч.ч.
олио 1/3 ч.ч.
сол
черен пипер
червен пипер
лют пипер
кимион
магданоз
сусам

Патладжаните се почистват, като се отрязват дръжките им 
/запазват се/ и се обелват но не нацяло, нарязват се на 2
или 3 части, в зависимост от дължината им.
С малка лъжичка се издълбава вътрешността им, като
целта е да се получи нещо като пънче.
Посоляват се и се оставят, за да излезе
горчивината им, след което се измиват и подсушават.
Вътрешността на патладжаните се нарязва на ситно и
заедно с наситнения лук се запържва в тиган.
Прибавя се каймата и се пържи до трохи.
Добавя се настърган домат, пресованите 
скилидки чесън, и се овкусява с подправки
сол, пипер, кимион.
Готовата плънка се изважда  се настрана 
и към нея се добавя нарязан магданоз.
Издълбаните пънчета от патладжан се
пълнят с плънката, като в тях се добавя
по няколко парченца свежо сирене.
Ако остане от плънката се
разпределя в тавата около тях.

/Аз напълних и една тиквичка, но после съжалих,
тъй като не ми допадна, за разлика от 
пълнените патладжани, които станаха като мозък./

Върху всяко пънче се слага резен домат,
а в тавата се нареждат няколко чери доматчета,
останалите скилидки чесън,
както и дръжките на патладжаните.
Сипва се консерва домати, малко вода и
мазнина и ястието се пече, на 180 градуса,
за около час във фурна.

При сервиране се поръсва малко сусам и магданоз.

ДОБЪР АПЕТИТ!








 Ако са ви допаднали моите простички и лесни,

                      за приготвяне рецепти                  

може да се абонирате за кулинарния ми блог 

а също да посетите  фейсбук страниците ми:


 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

"Кухня за всеки" 

https://www.facebook.com/groups/330503414681518

 

Снимките от този блог са обект на авторско право.

Няма коментари:

Публикуване на коментар