След като изчаках да отмине работния ден,
вдъхновена и подкукоросана от Зорница Тончева,
Недялко Зоя Переновски и Звезделина Стамова,
запретнах ръкави и резултатът е налице-
вкусна и ароматна чеснова питка със сирене и магданоз.
Копирам тяхната рецепта:
7 г суха мая
300 мл гъст айрян
1 ч.л сол
1 ч.л. захар
2 с.л зехтин или олио
1 яйце - половината жълтък за намазване
Около 500 г брашно за меко нелепнещо тесто
Още - 50 г меко масло
3 с.л. нарязан магданоз
50 г сирене
чесън 5,6 пресовани скилидки
От посочените продукти омесваме меко тесто. Покриваме с кърпа и оставяме да втаса докато удвои обема си.
Отново премесваме и оформяме кръгла питка с дебелина около 1 см. Поставяме я в тава с хартия за печене. С пръсти я делим на осем и в длъбнатините слагаме натрошено сирене и масло смесено със счукан чесън и магданоз. Намазваме я със заделения жълтък,смесен с лъжица вода. Оставяме да втаса за около 20 минути. Печем в предварително загрята фурна на 180° за около 20- 25/ при мен за 35/ минути или докато се опече.
Аз замесих тестото в хлебопекарната, като най-напред сложих в купата за месене течните
съставки- олио, гъст айрян, яйце /като оставих половината жълтък за намазване на питката/.
Добавих пресято брашно, сол, захар и суха мая. Включих програма за тесто на паста, за 15 минути, след което преместих готовото тесто в купа, за да втаса, за около 20 минути.
След това сложих тестото върху хартия за печене и оформих питката, като разделих с пръсти, на 8 части.
Във вдлъбнатините на питката разпределих плънката, намазах с остатъка от жълтъка, размесен с няколко капки вода и оставих за малко, да втаса.
Изпеках питката на 180 градуса, за 30-35 минути, във фурна с обдухване.
Хапнахме, докато е топла.
Ако са ви допаднали моите простички и лесни,
за приготвяне рецепти
може да се абонирате за кулинарния ми блог
"Моят вкус" https://mytasted.blogspot.com/b/post-preview?token ,
а също да посетите фейсбук страниците ми:"МОЯТ ВКУС /my taste/" https://www.facebook.com/mytasted/?modal=admin_todo_tour"Сготви с Таня" https://www.facebook.com/mytasted/notifications/,
или пък да се включите в кулинарните ни групи
"Различните вкусове"
"Край софрата"
"Кухня за всеки"
https://www.facebook.com/groups/330503414681518
Снимките от този блог са обект на авторско право.
Няма коментари:
Публикуване на коментар