събота, 2 април 2022 г.

ВИТ ТУТМАНИК



ПРОДУКТИ:
 
брашно 400 г
кисело мляко 1 ч.ч.
олио 1 суп.л.
суха мая 7 г
захар 1 ч.л.
сол 1 ч.л.
сода за хляб 1/2 ч.л.
прясно мляко 1/2 ч.ч.
и още:
за плънката :
яйца 1 бр.
сирене 150 гкисело мляко 1 суп.л.
за отгоре:
яйце 1 бр.
сусамено и маково семе за поръсване
масло разтопено да намазване

ПРИГОТВЯНЕ:

В брашното направих кладенче, изсипах
киселото мляко с шупналата в него сода за хляб,
сухата мая, сол, захар, олио, прясно мляко
 и замесих меко тесто.
Намазах тестото с малко мазнина и оставих
в купа, покрита с кърпа, да втаса, на топло.
След като втаса тестото отделих 300 г и
ползвах само него за направата на тутманика.
С намаслени ръце и с помощта на точилка,
оформих правоъгълник, с дебелина 3-5 мм и
дължина 40 см.
Смесих яйцето с млякото и натрошеното сирене
и нанесох върху разточеното тесто.
Завих на руло, като леко усуках и
поставих върху намазнена, силиконова форма.
Защо в нея ? Ами беше нова и поисках да я
тествам.
Сложих тестото да втаса, и реших да опитам
дали ще втаса, в загрят и изключен еър фрайър,
покрито с кърпа.
Наистина втаса, но не отчетох времето.
Намазах тутманика с разбито яйце и 
поръсих със сусамено и маково семе
и сложих да се пече на фурна с вентилатор,
 за 30 минути, на 180 градуса.
Проверих с дървено шишче, дали е изпечен тутманика
и намазах с разтопено масло, за гланц.
Още топъл го начупихме и хапнахме.
Семейството беше доволно.






Ако са ви допаднали моите простички и лесни,

                      за приготвяне рецепти                  

може да се абонирате за кулинарния ми блог 

а също да посетите  фейсбук страниците ми:


 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

"Кухня за всеки" 

https://www.facebook.com/groups/330503414681518

 

Снимките от този блог са обект на авторско право.






 

Няма коментари:

Публикуване на коментар