Първи опит за работа със суха мая.
- брашно 550 г
- захар 150 г + 1 препълнена суп.л. за отгоре
- яйца 4 бр
- жълтък 1 бр.
- прясно мляко 100 мл
- олио 50 мл
- масло 30 г
- сол 2 г
- суха мая 1 пакекче
- стафиди 40 г
- лимонена есенция 5 капки
- ванилова захар
- лимонови корички 1 пакетче
- сушени портокалови корички 1 ч.л.
Маята се разтваря в 30 мл затоплено прясно мляко, заедно с 20 г от пресятото брашно /пресява се 2 пъти, за да навлезе повече въздух в него/ и 5 г захар, и съдът се слага на топло място.
През това време се разбиват поотделно белтъци и жълтъци.
Към жълтъците се прибавя останалата захар, прясно мляко, есенция, ванилова захар и се разбиват.
Белтъците се разбиват на сняг и се прибавят към жълтъците.
Добавя се постепенно брашно, лимоновите и портокалови корички, активираната мая и олиото.
Замесва се меко тесто, което се оставя на топло за да втаса.
След това се меси още малко, като постепенно се добавя масло, разтегля се, усуква се и се добавят стафидите.
Оставя се да почине 20 минути, след което се разделя на 4 части.
Оформят се 4 фитила, които се сплитат.
Така оформеният козунак се поставя във форма, върху хартия за печене, покрива се със стреч фолио и се изчаква да втаса.
Този път не изчаках пълно втасване, а сложих козунака направо във загрята фурна, на 170 градуса, като поставих на дъното на фурната съд с вода.
Пеках 40 - 50 минути, а после покрих с алуминиево фолио и изчаках още 10 минути.
От това количество ми излезе 1 козунак.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Може да посетите моите фейсбук страници:
"МОЯТ ВКУС /my taste/" https://www.facebook.com/mytasted/?modal=admin_todo_tour
"Сготви с Таня" https://www.facebook.com/mytasted/notifications/,
" Готви Българско" https://www.facebook.com/gotvibalgarsko/
или пък да се включите в кулинарните ни групи
"Различните вкусове"
"Край софрата"
Снимките от този блог са обект на авторско право.
Разкошен, козунак!
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
Изтриване