събота, 6 април 2019 г.

КОЗУНАК

 Първи опит за работа със суха мая.  








НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


  • брашно 550 г
  • захар 150 г + 1 препълнена суп.л. за отгоре
  • яйца 4 бр
  • жълтък 1 бр.
  • прясно мляко 100 мл
  • олио 50 мл
  • масло 30 г
  • сол 2 г
  • суха мая 1 пакекче
  • стафиди 40 г
  • лимонена есенция 5 капки
  • ванилова захар
  • лимонови корички 1 пакетче
  • сушени портокалови корички 1 ч.л.
ПРИГОТВЯНЕ:


Маята се разтваря в 30 мл затоплено прясно мляко, заедно с 20 г от пресятото брашно /пресява се 2 пъти, за да навлезе повече въздух в него/ и 5 г захар,  и съдът се слага на топло място.
През това време се разбиват поотделно белтъци и жълтъци.
Към жълтъците се прибавя останалата захар, прясно мляко, есенция, ванилова захар и се разбиват.
Белтъците се разбиват на сняг и се прибавят към жълтъците.
Добавя се постепенно брашно, лимоновите и портокалови корички, активираната мая  и олиото.
Замесва се меко тесто, което се оставя на топло за да втаса.
След това се меси още малко, като постепенно се добавя  масло, разтегля се, усуква се и  се добавят стафидите.
Оставя се да почине 20 минути, след което се разделя на 4 части.
Оформят се 4 фитила, които се сплитат. 
Така оформеният козунак се поставя във форма, върху хартия за печене, покрива се със стреч фолио и се изчаква да втаса.
Този път не изчаках пълно втасване, а сложих козунака направо във загрята фурна, на 170 градуса, като поставих на дъното на фурната съд с вода.
Пеках  40 - 50 минути, а после покрих с алуминиево фолио и изчаках още 10 минути.
От това количество ми излезе 1 козунак.
ДОБЪР АПЕТИТ!

















Може да посетите моите  фейсбук страници:

" Готви Българско" https://www.facebook.com/gotvibalgarsko/

 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

Снимките от този блог са обект на авторско право.





2 коментара: