вторник, 29 март 2022 г.

ПРОЛЕТНА СУПА ОТ ВРЪХЧЕТА НА КОПРИВА И ЛАПАД

Лесна, много вкусна, витаминозна супа в сезона на зелениите.



ПРОДУКТИ:

връхчета коприва 2 шепи

връхчета лапад 1 шепа

морков 1 бр.

пресен лук 2-3 стръка

пресен джоджен китка

брашно 1 ч.л.

ориз 3 суп.л.

сирене 150 г

вода 1,5 л

зеленчуков бульон 1 кубче

олио 2 суп.л.може масло

сол 1 ч.л.

червен пипер 1/2 ч.л.

черен пипер 1/2 ч.л.

За застройката:

яйце 1 бр.

кисело мляко 3-4 суп.л.

лимонов сок 1/2 ч.л.

ПРИГОТВЯНЕ:

Супата приготвих в мултикукър под налягане Crown, 

но може да се приготви по същият начин в обикновена тенджера.

Копривата, лападът и пресният лук се измиват и почистват.

Попарват се в гореща вода, обливат се със студена вода,

 отцеждат се и се нарязват на ситно. 

Лукът се накълцва и запържва в мазнина, 

в купата на кукъра, на програма безводно печене.

Добавя се настърганият морков.

Сипва се брашно и се разбърква.

Прибавя се топла вода, копривата с лапада, ориз, зеленчуков бульон,

  подправя със сол, пипер и джоджен.

Избира се програма за супа, за 10 минути.

След като се свари супата се добавя сирене,

нарязано на кубчета и се разбърква.

Застройва се с яйце, кисело мляко и лимонов сок.

Супата се поднася топла, поръсена с черен и лют пипер.

ВКУСНО!




 Ако са ви допаднали моите простички и лесни,

                      за приготвяне рецепти                  

може да се абонирате за кулинарния ми блог 

а също да посетите  фейсбук страниците ми:


 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

"Кухня за всеки" 

https://www.facebook.com/groups/330503414681518

 

Снимките от този блог са обект на авторско право.

Няма коментари:

Публикуване на коментар