вторник, 1 март 2022 г.

СВИНСКО ФИЛЕ С ВИНЕН СОС И ОРИЗ С ФИДЕ



ПРОДУКТИ:

свинско контра филе 600 г
моркови 3-4 бр.
пресен лук пера за украса
лук 1 глава
брашно 1 суп.л с връх
зеленчукова подправка 1 ч.л.
телешки бульон 1 кубче
пасирани домати 1/2 ч.ч.
бяло вино 100 мл
черен пипер
червен пипер
кимион
сол
олио 2 суп.л.
вода 2 ч.ч.

и още:
ориз непълна ч.ч.
вода 2 ч.ч.
олио 1 суп.л.
фиде 30 г
масло 30 г

ПРИГОТВЯНЕ:

Нарежете контрафилето, като оформите еднакви пържолки.
Поръсете го със сол и черен пипер и го оставете настрана.
През това време си нарежете лука на ситно, а морковите на колелца.
В мазнина си запечете месото от двете страни, в тиган или
в мултикукър, както направих, аз на програма  WATERLESS BAKE
/безводно печене/ и извадете в чиния.
В същата мазнина запечете лука и морковите,
добавете брашното, червен пипер и разредете
с бульона, разтворен в топла вода.
Прибавете доматите, виното, зеленчуковата подправка,
сол, черен пипер и кимион.
Оставете да се готви на средна степен на котлона,
а тези с мултикукър, затворете кукъра и включете на
програма MEAT /месо/,  за 20 минути.
Не споменах че мултикукъра, с който готвя е CROWN.
След като ястието е готово, изключете кукъра.
 Прехвърлете ястието в друга тенджерка, а купата на кукъра  
измийте, подсушете с домакинска хартия и подгответе за ориза.
Оризът се измива в няколко води и се
оставя в топла  вода, за 30 минути.
Включете кукъра, на програма WATERLESS BAKE
/безводно печене/,сложете се малко олио, сипете фидето и 
 го запържете, докато покафенее.
Прибавете подсушения ориз, запържете за
около 2 минути, като бъркате непрекъснато.
След това налейте топлата вода, с разтворения бульон,
затворете кукъра и включете на програма ориз, за 5-6 минути.
След като свърши програмата, 
добавете в ориза масло и разбъркайте.
Поднесете ястието  топло, с гарнитура обърнат ориз, 
отгоре пъръсете с перца зелен лук.

ДОБЪР АПЕТИТ!







 Ако са ви допаднали моите простички и лесни,

                      за приготвяне рецепти                  

може да се абонирате за кулинарния ми блог 

а също да посетите  фейсбук страниците ми:


 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

"Кухня за всеки" 

https://www.facebook.com/groups/330503414681518

 

Снимките от този блог са обект на авторско право.

2 коментара:

  1. В оригиналната рецепта за пилафа се слагат равни количества ориз и фиде.Фидето се запържва в олио и кр. масло. А и вашият вариант много ми допада. Благодаря , че го споделихте.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви!Попадна ми тази рецепта и реших да я пробвам.Не съм търсила оригинална рецепта.Но ви уверявам,че става много вкусно.

      Изтриване