вторник, 4 януари 2022 г.

ЛЕСНА ПИТКА ЗА ВСЕКИ ПОВОД


По идея на Мариета Минева с някой промени от мен.





ПРОДУКТИ:
/Тавата е с диаметър 26 см/
  • брашно към 800 г
  • яйца 3 бр./като единия жълтък е за намазване отгоре/
  • кисело мляко 2 суп.л.
  • прясно мляко 200 мл
  • олио 50 мл 
  • суха мая 10 г
  • захар 1 суп.л.
  • сол 1 суп.л.
  • краве масло 50-60 г за намазване на платките 
и още:
за намазване на питката:
  • жълтък 1 бр.
  • вода 1 суп.л.
за поръсване на питката:
  • сусам
  • черен кимион
  • слънчогледово семе
ПРИГОТВЯНЕ:

Смесете двете яйца, киселото мляко, прясното мляко, олиото. 
Добавете сол, захар, сухата мая и разбъркайте.
Прибавете малко по малко пресятото брашно и замесете меко, нелепнещо тесто.
Оформете го на топка, омазнете и сложете в купа, под стреч фолио, за да втаса.
След втасването разделете тестото на 4 топки.
Разточете всяка топка на платка с диаметър 24 см.
Трите платки намажете с разтопено масло и положете една върху друга, като четвъртата не намазвайте.
Преместете платките в тава, върху хартия за печене, като в центъра на платките поставете чаша.
С нож за пица или друг, разделете  на 4 части.
Всяка четвъртинка отрежете на 3 части, и сплетете на плитка, след това повдигнете и обърнете за да получите плетена топчица.
Продължавайте така да сплитате следващите триъгълници, като от някой от тях, на 5 места отрежете по 1 триъгълник, и навийте като розичка.
Това няма да се отрази по никакъв начин на питката. 
С тези розички запълнете празното място около топчиците, както и средата на питката.
По този начин се получават 4 плетени топчици.
Така оформената питка оставете да втаса, докато напълни тавата.
След това намажете питката се с жълтък и вода, украсете  по избор със семена и печете, на 180 градуса, за 40-45 минути.
Щом се изпече питката намажете с разтопено масло.
Сервирайте топла.
ДОБЪР АПЕТИТ!























Ако са ви допаднали моите простички и лесни,

                      за приготвяне рецепти                  

може да се абонирате за кулинарния ми блог 

а също да посетите  фейсбук страниците ми:


 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

"Кухня за всеки" 

https://www.facebook.com/groups/330503414681518

 

Снимките от този блог са обект на авторско право.








 

Няма коментари:

Публикуване на коментар