/Тавата е с диаметър 26 см/
- брашно към 800 г
- яйца 3 бр./като единия жълтък е за намазване отгоре/
- кисело мляко 2 суп.л.
- прясно мляко 200 мл
- олио 50 мл
- суха мая 10 г
- захар 1 суп.л.
- сол 1 суп.л.
- краве масло 50-60 г за намазване на платките
и още:
за намазване на питката:
- жълтък 1 бр.
- вода 1 суп.л.
за поръсване на питката:
- сусам
- черен кимион
- слънчогледово семе
ПРИГОТВЯНЕ:
Смесете двете яйца, киселото мляко, прясното мляко, олиото.
Добавете сол, захар, сухата мая и разбъркайте.
Прибавете малко по малко пресятото брашно и замесете меко, нелепнещо тесто.
Оформете го на топка, омазнете и сложете в купа, под стреч фолио, за да втаса.
След втасването разделете тестото на 4 топки.
Разточете всяка топка на платка с диаметър 24 см.
Трите платки намажете с разтопено масло и положете една върху друга, като четвъртата не намазвайте.
Преместете платките в тава, върху хартия за печене, като в центъра на платките поставете чаша.
С нож за пица или друг, разделете на 4 части.
Всяка четвъртинка отрежете на 3 части, и сплетете на плитка, след това повдигнете и обърнете за да получите плетена топчица.
Продължавайте така да сплитате следващите триъгълници, като от някой от тях, на 5 места отрежете по 1 триъгълник, и навийте като розичка.
Това няма да се отрази по никакъв начин на питката.
С тези розички запълнете празното място около топчиците, както и средата на питката.
По този начин се получават 4 плетени топчици.
Така оформената питка оставете да втаса, докато напълни тавата.
След това намажете питката се с жълтък и вода, украсете по избор със семена и печете, на 180 градуса, за 40-45 минути.
Щом се изпече питката намажете с разтопено масло.
Сервирайте топла.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Ако са ви допаднали моите простички и лесни,
за приготвяне рецепти
може да се абонирате за кулинарния ми блог
"Моят вкус" https://mytasted.blogspot.com/b/post-preview?token ,
а също да посетите фейсбук страниците ми:"МОЯТ ВКУС /my taste/" https://www.facebook.com/mytasted/?modal=admin_todo_tour"Сготви с Таня" https://www.facebook.com/mytasted/notifications/,
или пък да се включите в кулинарните ни групи
"Различните вкусове"
"Край софрата"
"Кухня за всеки"
https://www.facebook.com/groups/330503414681518
Снимките от този блог са обект на авторско право.
Няма коментари:
Публикуване на коментар