неделя, 30 януари 2022 г.

КРЕМ КАРАМЕЛ С ТИКВА

Поредният експеримент в мултикукъра е 

КРЕМ КАРАМЕЛ С ТИКВА

Получава се и то по същият начин, както класическият крем карамел.

Мисля, че най-удачно е да се приготвя в стъклена купа, а не в метална

форма за кекс, която ползвах в този случай, така се появиха и шуплите.

Но има и следващ път!

Въпреки всичко десертът си струва, да се направи.






П Р О Д У К Т И :

прясно мляко 500 мл
яйца 4 бр.
захар 2/3 ч.ч.
ванилия 1 бр.
тиква 2 ч.ч./ обелена, на парченца/
и още:
за карамела:
захар 1/2 ч.ч.
вода 2 суп.л.

П Р И Г О Т В Я Н Е :


На дъното на кукъра се слага решетка и 2 ч.ч. вода.
Тиквата се слага в кошничка и се прибира в кукъра.
Капакът се затваря и се избира програма STEAMER /пара/, която е за 10 минути.
През това време, на котлона в тенджерка
 се затопля прясното мляко със захарта и ванилията,
 докато се разтопи захарта, но не до завиране на млякото.
Яйцата се разбиват с телена бъркалка и се смесват с млякото, след
това сместа се прецежда.
Прави се карамел и се сипва в метална форма за кекс.
След като свърши програмата на кукъра, кошничката  се изважда и
се оставя настрана, да изстине тиквата.
Тиквата, вече охладена се подрежда върху карамела и
отгоре се изсипва яйчената смес.
Формата за кекс се обвива отгоре с алуминиево фолио и се
прибира в кукъра.
Капакът се затваря и се стартира отново програма STEAMER /пара/,
за 10 минути.
Крем карамелът се оставя да изстине в купата,
след което се прибира в хладилник, за да се стегне.
Десертът се обръща на другият ден в подходяща чиния.

ДА ВИ Е СЛАДКО!













 Ако са ви допаднали моите простички и лесни,

                      за приготвяне рецепти                  

може да се абонирате за кулинарния ми блог 

а също да посетите  фейсбук страниците ми:


 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

"Кухня за всеки" 

https://www.facebook.com/groups/330503414681518

 

Снимките от този блог са обект на авторско право.

Няма коментари:

Публикуване на коментар