И тази година не пропуснах възможността да си приготвя домашно
сушено контрафиле.
Реших да оставя парчето по дебело и да го срежа
през късата страна, да видя дали ще остана доволна и
дали ще се изсуши така.
Резултатът не закъсня 😊.
ПРОДУКТИ :
- свинско контрафиле 1 бр.
- едра сол
и още :
за овалване:
- червен пипер
- черен пипер
- сух чесън
- захар
- кориандър
- чимен
- чубрица
ПРИГОТВЯНЕ:
Филето се нарязва три части откъм късата страна.
В кутия се сипва на дъното едра сол и се нареждат отрязаните филета.
Те се покриват със сол отгоре и отстстрани.
Оставят се да престоят за 12 часа, в хладилник.
След това се почистват от солта, измиват се със студена вода /може да се изкиснат за час във вода с лимонтозу, както процедирах с пилешкото месо, но го пропуснах/.
Подправките се смесват /всеки слага от предпочитаните си/.
Всяко филе се овалва добре с подправки и се продупчва с голяма игла и подходящ конец в края,
завързва се и се слага да се суши на сухо, проветриво място.
На 8-мия ден проверих дали е сухо филето и реших да го оставя още малко.
На 10-тия ден беше готово и прибрах в найлонови пликове, във фризера.
Там може да се съхранява повече време и при необходимодт се изважда.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Ако са ви допаднали моите простички и лесни
за приготвяне рецепти
може да се абонирате за кулинарния ми блог
"Моят вкус" https://mytasted.blogspot.com/b/post-preview?token ,
а също да посетите фейсбук страниците ми:"МОЯТ ВКУС /my taste/" https://www.facebook.com/mytasted/?modal=admin_todo_tour"Сготви с Таня" https://www.facebook.com/mytasted/notifications/,
или пък да се включите в кулинарните ни групи
"Различните вкусове"
"Край софрата"
"Кухня за всеки"
https://www.facebook.com/groups/330503414681518
Снимките от този блог са обект на авторско право
И куркума към подправките.
ОтговорИзтриванеПо желание.
ОтговорИзтриване