четвъртък, 9 декември 2021 г.

СУШЕНО КОНТРАФИЛЕ

 И тази година не пропуснах възможността да си приготвя домашно
сушено контрафиле.
Реших да оставя парчето по дебело и да го срежа 
през късата страна, да видя дали ще остана доволна и
дали ще се изсуши така.
Резултатът не закъсня 😊.


ПРОДУКТИ :
  • свинско контрафиле 1 бр.
  • едра сол
и още :
за овалване:
  • червен пипер
  • черен пипер
  • сух чесън
  • захар
  • кориандър
  • чимен
  • чубрица
ПРИГОТВЯНЕ:

Филето се нарязва три части откъм късата страна.
В кутия се сипва на дъното едра сол и се нареждат отрязаните филета.
Те се покриват със сол отгоре и отстстрани.
Оставят се да престоят за 12 часа, в хладилник.
След това се почистват от солта, измиват се със студена вода /може да се изкиснат за час във вода с лимонтозу, както процедирах с пилешкото месо, но го пропуснах/.
Подправките се смесват /всеки слага от предпочитаните си/.
Всяко филе се овалва добре с подправки и се продупчва с голяма игла и подходящ конец в края,
завързва се и се слага да се суши на сухо, проветриво място.
На 8-мия ден  проверих дали е сухо филето и реших да го оставя още малко.
На 10-тия ден беше готово и прибрах в найлонови пликове, във фризера.
Там може да се съхранява повече време и при необходимодт се изважда.
ДОБЪР АПЕТИТ!









 Ако са ви допаднали моите простички и лесни

                      за приготвяне рецепти                  

може да се абонирате за кулинарния ми блог 

а също да посетите  фейсбук страниците ми:


 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

"Кухня за всеки" 

https://www.facebook.com/groups/330503414681518

 

Снимките от този блог са обект на авторско право

2 коментара: