неделя, 26 декември 2021 г.

ПЪЛНЕНО КОЛЕДНО ПИЛЕ




ПРОДУКТИ:
  • домашно пиле - бройлер 2,5 кг
  • ориз 100 г
  • краве масло 1/4 пакетче
  • 30 г тъмни стафиди
  • лук 1 глава
  • дреболиите от бройлера
  • кралска печурка 3-4 бр.
  • черен пипер
  • червен пипер
  • сол
  • мащерка
  • портокал 1 бр.
  • вода 2 ч.ч.
  • брашно 20 г
за намазване отгоре:
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
  • соев сос
  • сос от нар
  • олио
ПРИГОТВЯНЕ:

Почистеният, измит и добре изцеден бройлер се натрива с брашно от вътрешната страна, след което се измива отново и се поръсва със сол и смлян черен пипер.
Дреболиите се сваряват и нарязват на ситно.
Лукът и гъбите се почистват и нарязват.
В сгорещено олио и малко вода се задушава лукът, гъбите, дреболиите от пилето, след което се добавя почистеният и измит ориз, стафидите.
Добавя се вода, сол, черен пипер, червен пипер и мащерка.
Готви се на умерен огън, 10 минути.
След това плънката се охлажда и с нея се пълни бройлера.
Прибавят се 1-2 резенчета портокал и се зашива.
Бройлерът се слага в намазнена тава и отгоре се намазва  с приготвената смес.
Върху него се поставят парченца масло и кръгчета портокал, /може малко сланинка/ и се пече на 200 градуса, под фолио, за 2 часа и половина.
Фолиото се маха и пилето се допича още 30 минути, до приятен загар.
Бройлерът не трябва да се препича, а месото му да остане сочно и именно за това се облива с соса от него, по време на печенето.
ДОБЪР АПЕТИТ!





Ако са ви допаднали моите простички и лесни

                      за приготвяне рецепти                  

може да се абонирате за кулинарния ми блог 

а също да посетите  фейсбук страниците ми:


 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

"Кухня за всеки" 

https://www.facebook.com/groups/330503414681518

 

Снимките от този блог са обект на авторско право






 

Няма коментари:

Публикуване на коментар