За приготвянето на тази питка ползвах рецепта на Добриана Димова с лека промяна.
ПРОДУКТИ:
/Тава с размер 26 см/
- брашно 1 кг
- суха мая 10 г
- прясно мляко 400 г
- кисело мляко 2 суп.л.
- 3 яйца / от които 2 жълтъка за намазване на питката/
- сол 1 суп.л.
- захар 1 суп.л.
- олио 3 суп.л.
- оцет 1 суп.л.
- масло 1/3 пак.от 125 г
- семена по избор
ПРИГОТВЯНЕ:
Брашното се пресява.
Прави се кладенче в него и се чукват яйцата, като двата жълтъка се отделят за намазване на питката отгоре.
Добавят се сухата мая, солта, захарта, прясното мляко, киселото мляко, оцета и олиото.
Замесва се меко тесто, което не трябва да лепне по пръстите.
Тестото се покрива с кърпа и се оставя на топло да втаса, за 30-40 минути.
Втасалото тесто се разделя на 11 еднакви топки.
Осемте топки се подреждат в намазана с масло тава.
Трите топки се разточват на кръгли питки с диаметър 20 см.
Двете от тях се намазват с масло и се слагат една върху друга.
Третата не се намазва. Разточва се на обща кора.
С резец се оформя кръг, а излишния отрязък се сплита на двойна плитка и се оставя за средата на питката.
Общата кора се нарязва на 8 триъгълника.
Всеки триъгълник се поставя с върха към топката, а основата му остава в средата на питката, като леко се издърпва в двата края и се усуква надясно.
По този начин се поставят и останалите триъгълници.
Така оформената питка втасва и се намазва с разбитите жълтъци.
Покрива се със семена и се пече на 180 градуса за 40-50 минути.
Още топла питката се намазва с масло.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Ако са ви допаднали моите простички и лесни
за приготвяне рецепти
може да се абонирате за кулинарния ми блог
"Моят вкус" https://mytasted.blogspot.com/b/post-preview?token ,
а също да посетите фейсбук страниците ми:"МОЯТ ВКУС /my taste/" https://www.facebook.com/mytasted/?modal=admin_todo_tour"Сготви с Таня" https://www.facebook.com/mytasted/notifications/,
или пък да се включите в кулинарните ни групи
"Различните вкусове"
"Край софрата"
"Кухня за всеки"
https://www.facebook.com/groups/330503414681518
Снимките от този блог са обект на авторско право
Няма коментари:
Публикуване на коментар