неделя, 26 декември 2021 г.

КОЛЕДНА ПИТКА "ЦВЕТЕ"

За приготвянето на тази питка ползвах рецепта на Добриана Димова с лека промяна.



ПРОДУКТИ:
/Тава с размер 26 см/
  • брашно 1 кг
  • суха мая 10 г
  • прясно мляко 400 г
  • кисело мляко 2 суп.л.
  • 3 яйца / от които 2 жълтъка за намазване на питката/
  • сол 1 суп.л.
  • захар 1 суп.л.
  • олио 3 суп.л.
  • оцет 1 суп.л.
  • масло 1/3 пак.от 125 г
  • семена по избор
ПРИГОТВЯНЕ:

Брашното се пресява.
Прави се кладенче в него и се чукват яйцата, като двата жълтъка се отделят за намазване на питката отгоре.
Добавят се сухата мая, солта, захарта, прясното мляко, киселото мляко, оцета и олиото.
Замесва се меко тесто, което не трябва да лепне по пръстите.
Тестото се покрива с кърпа и се оставя на топло да втаса, за 30-40 минути.
Втасалото тесто се разделя на 11 еднакви топки.
Осемте топки се подреждат в намазана с масло тава.
Трите топки се разточват на кръгли питки с диаметър 20 см.
Двете от тях се намазват с масло и се слагат една върху друга.
Третата не се намазва. Разточва се на обща кора.
С резец се оформя кръг, а излишния отрязък се сплита на двойна плитка и се оставя за средата на питката.
Общата кора се нарязва на 8 триъгълника.
Всеки триъгълник се поставя с върха към топката, а основата му остава в средата на питката, като леко се издърпва в двата края и се усуква надясно.
По този начин се поставят и останалите триъгълници.
Така оформената питка втасва и се намазва с разбитите жълтъци.
Покрива се със семена и се пече на 180 градуса за 40-50 минути.
Още топла питката се намазва с масло.
ДОБЪР АПЕТИТ!























Ако са ви допаднали моите простички и лесни

                      за приготвяне рецепти                  

може да се абонирате за кулинарния ми блог 

а също да посетите  фейсбук страниците ми:


 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

"Кухня за всеки" 

https://www.facebook.com/groups/330503414681518

 

Снимките от този блог са обект на авторско право


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар