петък, 24 декември 2021 г.

СОДЕНА ПИТКА С ЧУБРИЦА

 И днес на Бъдни вечер, по традиция правим 
содена питка с малката ми внучка Татяна.
 

ПРОДУКТИ:
  • брашно 520 г
  • газирана вода 300 мл
  • олио 2 суп.л.
  • бакпулвер 15 г
  • сол 1 ч.л.
  • захар 1 ч.л.
  • чубрица 1 ч.л.
ПРИГОТВЯНЕ:

В купа за месене на тесто сипваме газирана вода и добавяме олиото.
Разбъркваме.
Пресяваме брашното, като отделяме малко за доизмесване и смесваме със сол, захар, бакпулвер и чубрица.
Разбъркваме.
В купата с течната смес сипваме по малко от брашното замесваме меко тесто, което не трябва да лепне.
Оставяме го да почине за 30-40 минути, след което го слагаме в тава, върху хартия за печене.
С бръснарско ножче правим в средата кръст, а отстрани надупчваме с вилица.
Отгоре поръсваме с малко брашно.
Слагаме питката да се пече на 180 градуса, за около 30-40 минути, до златисто.
Изваждаме от фурната, напръскваме с малко вода и завиваме в памучна кърпа, за да омекне.
Сервираме содената питка топла, поръсена с домашна мерудия.

ДОБЪР АПЕТИТ!

 









Ако са ви допаднали моите простички и лесни

                      за приготвяне рецепти                  

може да се абонирате за кулинарния ми блог 

а също да посетите  фейсбук страниците ми:


 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

"Кухня за всеки" 

https://www.facebook.com/groups/330503414681518

 

Снимките от този блог са обект на авторско право

Няма коментари:

Публикуване на коментар