Изключително приятен, много вкусен десерт от турската кухня.
ПРОДУКТИ:
- суров кадаиф 500 г /съхранява се във фризер и при необходимост се размразява/
- "дърпан" кашкавал /на конци/ или моцарела
- краве масло
и още :
за сиропиране на една порция кюнефе е достатъчно:
- захар 100 г
- вода 80 мл
- лимонов сок 1 ч.л.
за декорация:
- шам фъстък млян
- каймак или сладолед
ПРИГОТВЯНЕ:
Най-напред се приготвя сиропа, като се смесва захар, вода и лимонов сок.
Сиропът ври няколко минути и се охлажда.
Замразеният кадаиф се оставя да се отпусне, след което се нарязва с ножица, на малки късчета.
Съдът, в който ще се пече кадаифът се намазва с масло и се напълва с кадаиф, като хубаво се "тръмбова"/притиска/ с чаша или друго, и трябва този слой да е достатъчно гладък.
След това се слага тънък слой дърпан кашкавал или моцарела, и се допълва със слой кадаиф.
Отново се притиска добре.
Десертът се пече на фурна, на 200 градуса, около 15 минути и се изважда от фурната.
Залива се с приготвения сироп и се поръсва с млян шам фъстък.
Поднася се с каймак или пък с топка сладолед.
Насладете му се !
Ако са ви допаднали моите простички и лесни
за приготвяне рецепти
може да се абонирате за кулинарния ми блог
"Моят вкус" https://mytasted.blogspot.com/b/post-preview?token ,
а също да посетите фейсбук страниците ми:"МОЯТ ВКУС /my taste/" https://www.facebook.com/mytasted/?modal=admin_todo_tour"Сготви с Таня" https://www.facebook.com/mytasted/notifications/,
или пък да се включите в кулинарните ни групи
"Различните вкусове"
"Край софрата"
"Кухня за всеки"
https://www.facebook.com/groups/330503414681518
Снимките от този блог са обект на авторско право
Няма коментари:
Публикуване на коментар