понеделник, 13 декември 2021 г.

СИРОПИРАН ДЕСЕРТ С КАДАИФ -"КЮНЕФЕ"

Изключително приятен, много вкусен десерт от турската кухня.


ПРОДУКТИ:
  • суров кадаиф 500 г /съхранява се във фризер и при необходимост се размразява/
  • "дърпан" кашкавал /на конци/ или моцарела
  • краве масло
и още :
за сиропиране на една порция кюнефе е достатъчно:
  • захар 100 г
  • вода 80 мл
  • лимонов сок 1 ч.л.
за декорация:
  • шам фъстък млян 
  • каймак или сладолед 
ПРИГОТВЯНЕ:

Най-напред се приготвя сиропа, като се смесва захар, вода и лимонов сок.
Сиропът ври няколко минути и се охлажда.
Замразеният кадаиф се оставя да се отпусне, след което се нарязва с ножица, на малки късчета.
Съдът, в който ще се пече кадаифът се намазва с масло и се напълва с кадаиф, като хубаво се "тръмбова"/притиска/ с чаша или друго, и трябва този слой да е  достатъчно гладък.
След това се слага тънък слой дърпан кашкавал или моцарела, и се допълва със слой кадаиф.
Отново се притиска  добре.
Десертът се пече на фурна, на 200 градуса, около 15 минути и се изважда от фурната.
Залива се с приготвения сироп и се поръсва с млян шам фъстък.
Поднася се с каймак или пък с топка сладолед.
Насладете му се !










Ако са ви допаднали моите простички и лесни

                      за приготвяне рецепти                  

може да се абонирате за кулинарния ми блог 

а също да посетите  фейсбук страниците ми:


 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

"Кухня за всеки" 

https://www.facebook.com/groups/330503414681518

 

Снимките от този блог са обект на авторско право




Няма коментари:

Публикуване на коментар