събота, 27 ноември 2021 г.

СЛАДКА, ВИТА БАНИЦА С ТИКВА, ДЮЛИ И ЯБЪЛКИ

Ей така, разговаряйки в обедната почивка с колежки, 
стигнахме до извода, че сладката баница с тиква, 
в комбинация с дюли и ябълки, е в пъти
по-вкусна и по-ароматна, от тази приготвена само с тиква.
Реших и пробвах и останахме супер доволни от резултата.



ПРОДУКТИ:
  • тиква 600-700 г
  • дюли 2 бр.средни
  • ябълки 2 бр.
  • кори за баница 400 г "Родна стряха"
  • тъмни стафиди 1/2 ч.ч.
  • орехови ядки 1 ч.ч.
  • захар 1/2 ч.ч.
  • канела 1/2 пак.
  • олио 1/2 ч.ч.
и още:
за сиропа:
  • захар 1 и 1/2 ч.ч.
  • вода 1 ч.ч.
  • лимон 1/4
ПРИГОТВЯНЕ:

Тиквата, ябълките и дюлите се настъргват на ренде. 
За целта  ползвам електрическо ренде, с което става бързо и лесно.

Разбъркват се и сместа се задушава в дълбок тиган, в малко мазнина, до омекване.
Охлажда се и към нея се прибавя канела, смлените орехови ядки, захарта и стафидите.
Отново се разбърква.

Тавата, в която ще се пече баницата се застила с хартия за печене, която се намазва с мазнина.

Взема се една кора за баница и със силиконова четка се намазва с олио.
Отгоре се слага втори лист, който също се намазва и се поръсва с приготвената плънка.
Навива се на руло, с помощта на тънка пръчица и се поставя в тавата.

По този начин се приготвят още 6 рула, които се намазват отгоре с олио и разрязват на четири части.

Баницата се пече в предварително загрята фурна, на 180 градуса, до златист цвят, около 30 минути.

Изважда се от фурната, покрива се с кърпа и се изчаква да се охлади.

Сиропът се приготвя, като в касерола се слагат захар, вода и лимон, изчаква се да поври 5 минути, след което с него се залива охладената баница.

Сиропираната баница се консумира на следващия ден, става сочна и супер вкусна.
Опитайте, ще останете изключително доволни.








 

Ако  моите рецепти са ви харесали,
може да посетите  фейсбук страниците ми:
"МОЯТ ВКУС /my taste/"

 https://www.facebook.com/mytasted/

 "Сготви с Таня"

https://www.facebook.com/cookwithtanya.Mytaste/

"Да сготвим нещо вкусно"

 https://www.facebook.com/cookwillingly/

или пък да се включите в кулинарните ни групи

 "Различните вкусове"

https://www.facebook.com/groups/928419507224121/   

                                                         "Край софрата"  

                       https://www.facebook.com/groups/398870647175770/ 

                                         
                                          "Кухня за всеки

https://www.facebook.com/groups/330503414681518


Снимките от този блог са обект на авторско право.    


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар