неделя, 24 октомври 2021 г.

ТУРШИЯ С ГУЛИЯ

Гулията се среща под много имена: гулия, земна ябълка,
йеросалимски артишок.
Често тя е незаслужено пренебрегвана.
Може да се консумира под различна форма - сурова, печена,
пържена, варена, от нея се приготвя чудесна крем супа,
пюрета, салата, дори конфитюр.
Има прилика с картоф, но със странна форма.
С много лечебни приложения, истинско съкровище.
Съхранява се заровена в пясък в съд, 
така дълго време е свежа грудката.


ПРОДУКТИ:
  • гулия
  • едра сол
  • вода
  • синап/хардал/
  • кервиз
ПРИГОТВЯНЕ:

Подбират се твърди грудки, без да са наранени.

Всяка грудка се измива под течаща вода, с помощта на гъба или мека четка.
Не е необходимо да се белят грудките. 
Ако има нагнили участъци се отстраняват с нож.

Във всеки компотен буркан се поставят по няколко зрънца синап, след което
гулията се подрежда.

Слага се клонче кервиз, 1 супена лъжица едра сол и се пълни до горния ръб на буркана с вода.
Затваря се с капачка и се оставя на слънце. 

Така приготвената туршия се разклаща няколко дни.
След 7-10 дни е готова за консумация.

Земната ябълка става хрупкава и свежа.
Тя може да се комбинира и с други зеленчуци.




 Ако са ви допаднали моите простички и лесни

                      за приготвяне рецепти                  

може да се абонирате за кулинарния ми блог 

а също да посетите  фейсбук страниците ми:


 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

"Кухня за всеки" 

https://www.facebook.com/groups/330503414681518

 

Снимките от този блог са обект на авторско право

Няма коментари:

Публикуване на коментар