Гулията се среща под много имена: гулия, земна ябълка,
йеросалимски артишок.
Често тя е незаслужено пренебрегвана.
Може да се консумира под различна форма - сурова, печена,
пържена, варена, от нея се приготвя чудесна крем супа,
пюрета, салата, дори конфитюр.
Има прилика с картоф, но със странна форма.
С много лечебни приложения, истинско съкровище.
Съхранява се заровена в пясък в съд,
така дълго време е свежа грудката.
ПРОДУКТИ:
- гулия
- едра сол
- вода
- синап/хардал/
- кервиз
ПРИГОТВЯНЕ:
Подбират се твърди грудки, без да са наранени.
Всяка грудка се измива под течаща вода, с помощта на гъба или мека четка.
Не е необходимо да се белят грудките.
Ако има нагнили участъци се отстраняват с нож.
Във всеки компотен буркан се поставят по няколко зрънца синап, след което
гулията се подрежда.
Слага се клонче кервиз, 1 супена лъжица едра сол и се пълни до горния ръб на буркана с вода.
Затваря се с капачка и се оставя на слънце.
Така приготвената туршия се разклаща няколко дни.
След 7-10 дни е готова за консумация.
Земната ябълка става хрупкава и свежа.
Тя може да се комбинира и с други зеленчуци.
Ако са ви допаднали моите простички и лесни
за приготвяне рецепти
може да се абонирате за кулинарния ми блог
"Моят вкус" https://mytasted.blogspot.com/b/post-preview?token ,
а също да посетите фейсбук страниците ми:"МОЯТ ВКУС /my taste/" https://www.facebook.com/mytasted/?modal=admin_todo_tour"Сготви с Таня" https://www.facebook.com/mytasted/notifications/,
или пък да се включите в кулинарните ни групи
"Различните вкусове"
"Край софрата"
"Кухня за всеки"
https://www.facebook.com/groups/330503414681518
Снимките от този блог са обект на авторско право
Няма коментари:
Публикуване на коментар