четвъртък, 9 септември 2021 г.

ЛЕСНА ДОМАШНА ЛЮТЕНИЦА

В края на лятото не можем да минем без домашно приготвена лютеница,
с продукти от нашата градина.
Лютеницата е на особена почит в нашето семейство.
Приготвям я по различни начини и все става вкусна.


ПРОДУКТИ:

✅ домати 3 кг
✅ зелен пипер 1 кг
✅ червен пипер 1 кг
✅ лук 2 глави
✅ чесън 1 глава
✅ магданоз 1/2 връзка
✅ сол на вкус
✅ захар на вкус
✅ черен пипер 1 ч.л.
✅ кимион 1 ч.л.
✅ балсамов оцет 2 суп.л.
✅ олио 1 каф.ч.

ПРИГОТВЯНЕ:

Доматите се измиват, нарязват на две и се настъргват на едро ренде.
Слагат се в тенджера, на котлона, за да се сгъстят.
Пиперът се измива, почиства от семена и дръжки, нарязва на едро.
Лукът и чесънът се обелват и нарязват на едро.
Слагат се в тава, заедно с нарязаните пиперки, сол, балсамов оцет и се пекат до омекване.
След това се пасират и се
смесват със сгъстените домати, добавя се останалото олио, магданоз, захар, черен пипер и кимион.
Лютеницата се пече на умерена фурна, като от време на време се разбърква с дървена лопатка.
Оставя се до желана гъстота, "да прави пътека" в тавата.
Напълва се в сухи бурканчета и се стерилизира 15-20 минути.
Прибира се на хладно място.
Като количество излезе 5 буркана / 1600 г/.
Добър апетит !







Ако са ви допаднали моите простички и лесни

                      за приготвяне рецепти                  

може да се абонирате за кулинарния ми блог 

а също да посетите  фейсбук страниците ми:


 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

"Кухня за всеки" 

https://www.facebook.com/groups/330503414681518

 

Снимките от този блог са обект на авторско право


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар