В края на лятото не можем да минем без домашно приготвена лютеница,
с продукти от нашата градина.
Лютеницата е на особена почит в нашето семейство.
Приготвям я по различни начини и все става вкусна.
ПРОДУКТИ:
домати 3 кг
зелен пипер 1 кг
червен пипер 1 кг
лук 2 глави
чесън 1 глава
магданоз 1/2 връзка
сол на вкус
захар на вкус
черен пипер 1 ч.л.
кимион 1 ч.л.
балсамов оцет 2 суп.л.
олио 1 каф.ч.
ПРИГОТВЯНЕ:
Доматите се измиват, нарязват на две и се настъргват на едро ренде.
Слагат се в тенджера, на котлона, за да се сгъстят.
Пиперът се измива, почиства от семена и дръжки, нарязва на едро.
Лукът и чесънът се обелват и нарязват на едро.
Слагат се в тава, заедно с нарязаните пиперки, сол, балсамов оцет и се пекат до омекване.
След това се пасират и се
смесват със сгъстените домати, добавя се останалото олио, магданоз, захар, черен пипер и кимион.
Лютеницата се пече на умерена фурна, като от време на време се разбърква с дървена лопатка.
Оставя се до желана гъстота, "да прави пътека" в тавата.
Напълва се в сухи бурканчета и се стерилизира 15-20 минути.
Прибира се на хладно място.
Като количество излезе 5 буркана / 1600 г/.
Добър апетит !
Ако са ви допаднали моите простички и лесни
за приготвяне рецепти
може да се абонирате за кулинарния ми блог
"Моят вкус" https://mytasted.blogspot.com/b/post-preview?token ,
а също да посетите фейсбук страниците ми:"МОЯТ ВКУС /my taste/" https://www.facebook.com/mytasted/?modal=admin_todo_tour"Сготви с Таня" https://www.facebook.com/mytasted/notifications/,
или пък да се включите в кулинарните ни групи
"Различните вкусове"
"Край софрата"
"Кухня за всеки"
https://www.facebook.com/groups/330503414681518
Снимките от този блог са обект на авторско право
Няма коментари:
Публикуване на коментар