сряда, 22 септември 2021 г.

СМОКИНОВО СЛАДКО

И отново любимото ни сладко от смокини.
Този път приготвено на село, опушено от огъня, с неповторим вкус!


ПРОДУКТИ:
  • смокини 4 кг / почистени и обелени/
  • захар 2 кг
  • лимонена киселина 1 пак.
  • вода 3 ч.ч.
ПРИГОТВЯНЕ:

Тъй като бяхме на село, реших да приготвя сладкото със смокини, както го приготвяше моята свекърва - на огъня.
На село има много съдини, верно стари и ползвани дълго време, та не губих много време при избора на тава.
Съпругът ми запали огъня, сложихме широка тава, в която бяхме изсипали смокините, предварително обелени, нарязани на половинки, захарта и водата.
Нямаше време да престоят със захарта, защото бяхме за броени часове на село.
Щом завряха смокините, започнах да ги изпенвам, като ползвах стара решетъчна лъжица на свекърва ми, а от време на време разбърквах с дървена лопатка, останала също от нея.
Оставих сладкото да ври на умерен огън, като го наглеждахме да не загори.
За сгъстяването на сладкото, време не засякохме, тъй като имах и друга важна задача да беля печени чушки за консерва.
Щом получих желаната гъстота, да вметна само, че съпругът ми не обича рядко сладко, сложих лимонена киселина и с нея сладкото се вари още 5 минути, след което махнахме тавата от огъня.
Изчаках да изстине сладкото и го напълних в чисти, сухи буркани.
Съпругът ми ги затвори и сложи да се заварят за капачките 10 минути.
ДА ВИ Е САДКО!









 Ако са ви допаднали моите простички и лесни

                      за приготвяне рецепти                  

може да се абонирате за кулинарния ми блог 

а също да посетите  фейсбук страниците ми:


 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

"Кухня за всеки" 

https://www.facebook.com/groups/330503414681518

 

Снимките от този блог са обект на авторско право

Няма коментари:

Публикуване на коментар