И отново любимото ни сладко от смокини.
Този път приготвено на село, опушено от огъня, с неповторим вкус!
ПРОДУКТИ:
- смокини 4 кг / почистени и обелени/
- захар 2 кг
- лимонена киселина 1 пак.
- вода 3 ч.ч.
ПРИГОТВЯНЕ:
Тъй като бяхме на село, реших да приготвя сладкото със смокини, както го приготвяше моята свекърва - на огъня.
На село има много съдини, верно стари и ползвани дълго време, та не губих много време при избора на тава.
Съпругът ми запали огъня, сложихме широка тава, в която бяхме изсипали смокините, предварително обелени, нарязани на половинки, захарта и водата.
Нямаше време да престоят със захарта, защото бяхме за броени часове на село.
Щом завряха смокините, започнах да ги изпенвам, като ползвах стара решетъчна лъжица на свекърва ми, а от време на време разбърквах с дървена лопатка, останала също от нея.
Оставих сладкото да ври на умерен огън, като го наглеждахме да не загори.
За сгъстяването на сладкото, време не засякохме, тъй като имах и друга важна задача да беля печени чушки за консерва.
Щом получих желаната гъстота, да вметна само, че съпругът ми не обича рядко сладко, сложих лимонена киселина и с нея сладкото се вари още 5 минути, след което махнахме тавата от огъня.
Изчаках да изстине сладкото и го напълних в чисти, сухи буркани.
Съпругът ми ги затвори и сложи да се заварят за капачките 10 минути.
ДА ВИ Е САДКО!
Ако са ви допаднали моите простички и лесни
за приготвяне рецепти
може да се абонирате за кулинарния ми блог
"Моят вкус" https://mytasted.blogspot.com/b/post-preview?token ,
а също да посетите фейсбук страниците ми:"МОЯТ ВКУС /my taste/" https://www.facebook.com/mytasted/?modal=admin_todo_tour"Сготви с Таня" https://www.facebook.com/mytasted/notifications/,
или пък да се включите в кулинарните ни групи
"Различните вкусове"
"Край софрата"
"Кухня за всеки"
https://www.facebook.com/groups/330503414681518
Снимките от този блог са обект на авторско право
Няма коментари:
Публикуване на коментар