неделя, 29 август 2021 г.

ТОПЕНИЦА С ТИКВИЧКИ

Нещо като лютеница.
Миналата година правих нещо подобно, но в съвсем малко количество.
Това лято тиквичките са доста и поголемките реших да оползотворя в този
мой експеримент, разбира се имах и безценен помощник -  моят съпруг.
Топеницата се хареса на семейството.
Поискаха още една доза.


ПРОДУКТИ:
  • тиквички 1,5-2 кг
  • червен пипер 2 кг
  • домати 3-3,5 кг
  • сол 2 с.л.
  • захар 2 с.л.
  • олио 500 мл
  • черен пипер 1 ч.л.
  • лук 3 големи глави
  • чесън 1 глава
ПРИГОТВЯНЕ:

Всички зеленчуци се измиват.
Доматите се смилат на машинка без ципите и семето.
Чушките се почистват от семена и дръжки и нарязват на едро.
Попарват се в гореща вода, за няколко минути и се изваждат с решетъчна лъжица. Смилат се на машинка за мелене на месо.
Тиквичките се обелват, срязват на четвъртинки, като се изрязва вътрешността им, до колкото може /понеже са по-едри/, ако са дребни това се избягва. Попарват се за кратко и се отцеждат от водата. Смилат се на машинка за мелене на месо.
Лукът и чесънът се нарязват на ситно.
В загрята тава, на огъня се слагат първо доматите леко да изврат, след което се добавят чушките, тиквичките, лукът и чесъна.
Бърка се непрекъснато /около 30 минути/ и от време на време се добавя олио.
Накрая се овкусява със сол, захар и черен пипер.
Количеството на подправките е според вкуса ви.
Топеницата се пълни в сухи буркани и се стерилизира 10-15 минути.
От тези продукти излизат 10 буркана: 5 бр. от 270 г и 5 бр. от 300 г. 
ДОБЪР АПЕТИТ!






Ако са ви допаднали моите простички и лесни

                      за приготвяне рецепти                  

може да се абонирате за кулинарния ми блог 

а също да посетите  фейсбук страниците ми:


 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

"Кухня за всеки" 

https://www.facebook.com/groups/330503414681518

 

Снимките от този блог са обект на авторско право




















 

Няма коментари:

Публикуване на коментар