вторник, 3 август 2021 г.

БАЛСАМОВИ ГЪБИ С КАРТОФЕНО ПЮРЕ

Тази рецепта ще зарадва всеки любител на вегетарианската храна.


ПРОДУКТИ:
🍄 гъби кралска печурки 350 г
🍄 зехтин 1+1 с.л
🍄 балсамов оцет 3 с.л.
🍄 кафява захар 1/2 с.л.
🍄 соев сос 1 с.л.
🍄 чесън 2 скилидки пресовани
🍄 мащерка сушена 1/4 с.л.
За картофеното пюре:
🍄 картофи 5 бр.средни
🍄 зехтин 1 с.л.
🍄 сол 1 ч.л.
🍄 заквасена сметана 1/2 ч.ч.
🍄 прясно мляко 1/2 ч.ч.
🍄 магданоз сушен 1/2 ч.л.
🍄 риган сушен 1/2 ч.л.
🍄 босилек сушен 1/2 ч.л.
🍄 чесън на прах 1/4 ч.л.
🍄 черен пипер 1/4 ч.л.

ПРИГОТВЯНЕ:
Гъбите се почистват добре.
Нарязват се, ако са едри, на парчета, с дебелина към 5,7 мм, заедно с пънчетата.
В купа се разбъркват зехтин, балсамов оцет, соев сос, кафява захар, пресован чесън, мащерка.
Гъбите се слагат в тиган, с лъжица зехтин и се пържат, докато намалят два пъти обема си и променят цвета си, около 10 минути.
Заливат се с приготвената смес и продължават да се готвят, още няколко минути, докато сосът се редуцира наполовина.
Картофите се обелват, измиват и нарязват на парчета.
Сваряват се и се пасират.
Към тях се добавят заквасена сметана, прясно мляко, зехтин, чесън, магданоз, риган, босилек, сол, черен пипер.
Ястието се сервира топло, в купа, като първо се разпределя картофеното пюре, следвано от балсамовите гъби, поляти със соса, образувал се при готвенето им.
ДОБЪР АПЕТИТ!


 Ако са ви допаднали моите простички и лесни

                      за приготвяне рецепти                  

може да се абонирате за кулинарния ми блог 

а също да посетите  фейсбук страниците ми:


 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

"Кухня за всеки" 

https://www.facebook.com/groups/330503414681518

 

Снимките от този блог са обект на авторско право

Няма коментари:

Публикуване на коментар