събота, 31 юли 2021 г.

ЗЛАТИСТ МОРСКИ КОСТУР С ТАХАНОВ СОС

За първи път го приготвям, затова  получих малко информация от Гугъл.
Поради червения си цвят морският костур се откроява измежду всички други риби.
Среща се с различни имена: плосък морски окун, лаврак, златна рибка или бергилд.
Червената риба живее на дълбочина до 1000 м.
Месото на червената риба е постно, но богато на минерали.
Малко трудна е за почистване, защото се "дере", но си заслужава.
По рецепта на Лора и Стоян от "Бон Апети", приготвена по мой вкус.


ПРОДУКТИ:
  • морски костур 3 риби / около 800 г общо/
  • сол
  • черен пипер
  • мазнина зехтин или олио за пържене
  • лют пипер люспи
и още:
за салатата:
  • чери домати 1 шепа /домашни/
  • зелени маслини 10 бр.без костилки
  • червен лук 1 глава
  • сол на вкус/ защото маслините са солени/
  • зехтин
  • оцет
  • босилек няколко листа
  • магданоз 1/4 връзка
и още:
за соса:
  • сусамов тахан 1,5 суп.л.
  • кис.мляко 4,5 % 3 - 4 суп.л.
  • сокът на 1/2 лимон
  • чесън 1-2 скилидки пресовани
  • сол на вкус
  • настъргана лимонова кора съвсем малко
ПРИГОТВЯНЕ:

Най-трудоемкото при приготвянето на морския костур е почистването му от опашки, кости, перки.
Необходимо е да се свали кожата с остър нож, внимателно, за да се запази месото цяло и да не се раздърпа.
Подсушава се с домакинска хартия, за да не пръска при пърженето.
Поръсва се със сол и черен пипер.
Пържи се в тиган с малко мазнина, до позлатяване на коричката.
Малко преди да се извади от тигана се доовкусява с люспи лют пипер.
За соса се смесват кисело мляко, тахан, лимонов сок, малко настъргана коричка от лимон, сол и пресована скилидка чесън.
Приготвя се свежа салата от чери домати, нарязани зелени маслини без костилка, червен лук, босилек, магданоз, зехтин, оцет.
При поднасяне рибата се слага върху соса, а салатата се сервира встрани, за да прави компания на вкусното ястие.

ДОБЪР АПЕТИТ!





 


Ако са ви допаднали моите простички и лесни

                      за приготвяне рецепти                  

може да се абонирате за кулинарния ми блог 

а също да посетите  фейсбук страниците ми:


 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

"Кухня за всеки" 

https://www.facebook.com/groups/330503414681518

 

Снимките от този блог са обект на авторско право


Няма коментари:

Публикуване на коментар