За първи път го приготвям, затова получих малко информация от Гугъл.
Поради червения си цвят морският костур се откроява измежду всички други риби.
Среща се с различни имена: плосък морски окун, лаврак, златна рибка или бергилд.
Червената риба живее на дълбочина до 1000 м.
Месото на червената риба е постно, но богато на минерали.
Малко трудна е за почистване, защото се "дере", но си заслужава.
По рецепта на Лора и Стоян от "Бон Апети", приготвена по мой вкус.
ПРОДУКТИ:
- морски костур 3 риби / около 800 г общо/
- сол
- черен пипер
- мазнина зехтин или олио за пържене
- лют пипер люспи
и още:
за салатата:
- чери домати 1 шепа /домашни/
- зелени маслини 10 бр.без костилки
- червен лук 1 глава
- сол на вкус/ защото маслините са солени/
- зехтин
- оцет
- босилек няколко листа
- магданоз 1/4 връзка
и още:
за соса:
- сусамов тахан 1,5 суп.л.
- кис.мляко 4,5 % 3 - 4 суп.л.
- сокът на 1/2 лимон
- чесън 1-2 скилидки пресовани
- сол на вкус
- настъргана лимонова кора съвсем малко
ПРИГОТВЯНЕ:
Най-трудоемкото при приготвянето на морския костур е почистването му от опашки, кости, перки.
Необходимо е да се свали кожата с остър нож, внимателно, за да се запази месото цяло и да не се раздърпа.
Подсушава се с домакинска хартия, за да не пръска при пърженето.
Поръсва се със сол и черен пипер.
Пържи се в тиган с малко мазнина, до позлатяване на коричката.
Малко преди да се извади от тигана се доовкусява с люспи лют пипер.
За соса се смесват кисело мляко, тахан, лимонов сок, малко настъргана коричка от лимон, сол и пресована скилидка чесън.
Приготвя се свежа салата от чери домати, нарязани зелени маслини без костилка, червен лук, босилек, магданоз, зехтин, оцет.
При поднасяне рибата се слага върху соса, а салатата се сервира встрани, за да прави компания на вкусното ястие.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Ако са ви допаднали моите простички и лесни
за приготвяне рецепти
може да се абонирате за кулинарния ми блог
"Моят вкус" https://mytasted.blogspot.com/b/post-preview?token ,
а също да посетите фейсбук страниците ми:"МОЯТ ВКУС /my taste/" https://www.facebook.com/mytasted/?modal=admin_todo_tour"Сготви с Таня" https://www.facebook.com/mytasted/notifications/,
или пък да се включите в кулинарните ни групи
"Различните вкусове"
"Край софрата"
"Кухня за всеки"
https://www.facebook.com/groups/330503414681518
Снимките от този блог са обект на авторско право
Няма коментари:
Публикуване на коментар