понеделник, 3 май 2021 г.

САМАРДАЛА СЪС СОЛ

Самардалата е растение, което изсушено и стрито се превръща в подправката,
която придава запомнящ се аромат на Гергьовденската трапеза.
Точно в периода преди 6 май растението е свежо и зелено и готово от
него да се направи подправката, която прави пролетните ястия
по-вкусни.


ПРОДУКТИ:

самардала 2 връзки
ситна сол 1 и 1/2 каф.ч. сол

ПРИГОТВЯНЕ:

Стеблата на самардалата се измиват подсушават с домакинска хартия.
Нарязват се с ножица и се смилат през машинка или блендер.
Смесват се със сол и отново се смилат.
Получената смес се разстила в тава, върху хартия за печене и 
се оставя да съхне на сухо и проветриво място, за да не избледнее и да не се праши.
Разбърква се по няколко пъти, в продължение на седмица.
Щом се изсуши след няколко дни се смила отново, 
да стане на прах и се минава през сито.
Прибира се в стъклен буркан и се съхранява.

 









Ако са ви допаднали моите простички и лесни

                      за приготвяне рецепти                  

може да се абонирате за кулинарния ми блог 

а също да посетите  фейсбук страниците ми:


 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

"Кухня за всеки" 

https://www.facebook.com/groups/330503414681518

 

Снимките от този блог са обект на авторско право

















Няма коментари:

Публикуване на коментар