сряда, 28 април 2021 г.

КОЗУНАК БЕЗ МЕСЕНЕ /БЪРКАН КОЗУНАК- КЕКС КОЗУНАК/

По рецепта на Илиана Николова "КОЗУНАК - КЕКС БЕЗ МЕСЕНЕ

с добавка сушени червени боровинки от мен.

По- вкусен, влажен, сладък и ароматен от класическия козунак.
Приготвя се много лесно, сравнително по-бързо, нищо не се меси, само се разбива с миксер, като се сменят бъркалките.
Рецептата за него:



ПРОДУКТИ:

  • брашно - 350 г
  • прясна мая - 25 г
  • масло меко - 120г
  • захар - 160 г
  • прясно мляко - 120 мл
  • яйца - 3 бр.
  • локум цветен - 1 кут.
  • сушени червени боровинки 2 суп.л.
  • филирани бадеми 1 суп.л.
  • ванилии - 2 бр.
  • наст.лим.кора - 1 с.л
  • сол - щипка
ПРИГОТВЯНЕ:

Маята се разтваря в хладното прясно мляко.
Яйцата се разбиват с тел.
Брашното се пресява и всички изброени продукти се смесват и бъркат добре до получаване на
хомогенна смес.
Купата се покрива със свежо фолио и се оставя на топло за 30-40 минути, да втаса тестото.
Формата за печене /30 см/ се покрива с хартия за печене, която съвсем леко се намазва с олио.
Изсипва се 2/3 от тестото в кексовата форма.
Слага се локум, нарязан на парченца и сушени червени боровинки.
Отгоре се сипва останалото тесто и се поръсва с филирани бадеми, може и с орехови ядки.
Оставя се 15 минути, за да втаса.
Козунакът се пече се в загрята фурна, на 170 градуса.
След като се зачерви съвсем леко отгоре, може да се покрие с хартия или алуминиево фолио, за да не прегаря.
Изважда се от фурната и се поръсва с мокра захар, след което се допича и още 5 минути.
Да ви е сладко!






Ако са ви допаднали моите простички и лесни

                      за приготвяне рецепти                  

може да се абонирате за кулинарния ми блог 

а също да посетите  фейсбук страниците ми:


 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

"Кухня за всеки" 

https://www.facebook.com/groups/330503414681518

 

Снимките от този блог са обект на авторско право

Няма коментари:

Публикуване на коментар