Наричат го "растението чудо" и е известно като "див чесън или мечи лук".
Ползва се като храна през пролетта, но и лекува много болести.
Листата на левурдата се употребяват свежи в салати, супи, плънки
за тестени изделия, в направата на различни сосове и други.
ПРОДУКТИ:
левурда 1 връзка
зехтин 150 мл
орехови ядки 100 г
кашкавал 80 г
сол 1 ч.л.
ПРИГОТВЯНЕ:
Левурдата се измива и отцежда от водата. Подсушава се с
домакинска хартия.
Дръжките се отрязват с нож.
Листата се нарязват и се поставят в купата на блендера.
Добавят се смлени орехови ядки, настъргани кашкавал, сол.
След това на порции се добавя зехтин и се смила до получаване
на хомогенна смес.
Готовото песто се прибира в хладилника и се съхранява
в затворен стъклен буркан, като отгоре се сипва още малко зехтин.
Споделям с вас моята закуска - черна франзела с
моцарела, песто и чери доматчета.
ВКУСНО!
Ако са ви допаднали моите простички и лесни
за приготвяне рецепти
може да се абонирате за кулинарния ми блог
"Моят вкус" https://mytasted.blogspot.com/b/post-preview?token ,
а също да посетите фейсбук страниците ми:"МОЯТ ВКУС /my taste/" https://www.facebook.com/mytasted/?modal=admin_todo_tour"Сготви с Таня" https://www.facebook.com/mytasted/notifications/,
или пък да се включите в кулинарните ни групи
"Различните вкусове"
"Край софрата"
"Кухня за всеки"
https://www.facebook.com/groups/330503414681518
Снимките от този блог са обект на авторско право
Няма коментари:
Публикуване на коментар