По рецепта от Странджанския край.
ПРОДУКТИ:
коприва 3 шепи
кори за баница 500 г /Фамилия/
яйца 6 бр.
сирене 300 г
прясно мляко 1 и 1/2 ч.ч.
пресен лук 1 връзка само перата
олио 1/2 ч.ч.
хлебна сода 1/2 каф.л.
джоджен пресен 1/2 връзка
черен пипер 1 каф.л.
сол по желание /ако е безсолно сиринето/
за заливката:
яйце 1 бр.
прясно мляко 2 супл.
ПРИГОТВЯНЕ:
Копривата се изчиства и се измива, попарва се във вряла
вода, след което се изважда и измива с ледена вода.
Отцежда се и се нарязва на дребно.
Лукът се нарязва и се задушава в част от мазнината,
добавя се копривата, разбърква се.
Овкусява се с черен пипер и нарязания джоджен.
Прибавя се натрошеното сирене, разбитите яйца, смесени
с прясното мляко, содата и се маха от котлона.
Тавата се покрива с хартия за печене.
Нареждат се два листа с кори набрани, сипва се
от плънката, отново кори и така докато се изчерпат корите.
На няколко места се сипва от останалата мазнина.
Баницата се нарязва на парчета и се залива със
смес от разбито яйце с прясно мляко.
Слага се да се пече в предварително нагрята
фурна, на 200 градуса, докато хване златиста кора.
Изважда се от фурната и се покрива с кърпа.
Вкусна, както топла, така и охладена.
ДОБЪР АПЕТИТ:
Ако са ви допаднали моите простички и лесни
за приготвяне рецепти
може да се абонирате за кулинарния ми блог
"Моят вкус" https://mytasted.blogspot.com/b/post-preview?token ,
а също да посетите фейсбук страниците ми:"МОЯТ ВКУС /my taste/" https://www.facebook.com/mytasted/?modal=admin_todo_tour"Сготви с Таня" https://www.facebook.com/mytasted/notifications/,
или пък да се включите в кулинарните ни групи
"Различните вкусове"
"Край софрата"
"Кухня за всеки"
https://www.facebook.com/groups/330503414681518
Снимките от този блог са обект на авторско право
Няма коментари:
Публикуване на коментар