неделя, 11 април 2021 г.

КОПРИВА ДЖУРКАНА СЪС СИРЕНЕ

 По рецепта от стара тетрадка от Тетевенския край ,

сготвена по мой вкус.

ПРОДУКТИ:

връхчета от коприва 2 шепи

зелен лук 3,4 стръка

100 г масло

брашно 2 суп.л.

сирене 150 г

водата от сварената коприва 2 ч.ч.

орехови ядки  80 г

яйца 4-5 бр.

сол 1 каф.л.

черен пипер 1 каф.л.

червен пипер 1 ч.л

сух джоджен 1 каф.л.

ПРИГОТВЯНЕ:

Копривата се почиства и измива в няколко води.

Накълцва се  и се пуска във вряща подсолена вода

да ври 5-6 минути, след което се стрива с джуруляк

или дървена лъжица, докато се получи гладка каша.

Тъй като не разполагах с този уред, пасирах копривата.

В мазнината се задушава нарязания зелен лук, прибавя се

брашното, копривата, водата от нея и се вари до сгъстяване, 

като непрекъснато се разбърква.

Накрая се овкусява със сол, черен пипер и джоджен.

Някой слагат вместо джоджен сух девесил.

Яйцата се разбиват с вилица и се добавят с

непрекъснато бъркане в копривената каша.

Копривата се поднася с натрошено сирене, орехови ядки,

варено яйце, полята с запържено с червен пипер масло.

ДОБЪР АПЕТИТ!





Ако са ви допаднали моите простички и лесни

                      за приготвяни рецепти                  

може да се абонирате за кулинарния ми блог 

а също да посетите  фейсбук страниците ми:


 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

"Кухня за всеки" 

https://www.facebook.com/groups/330503414681518

 

Снимките от този блог са обект на авторско право






Няма коментари:

Публикуване на коментар