неделя, 28 март 2021 г.

ПЪСТРА РИБЕНА СУПА

В българската традиционна кухня има богато
 разнообразие от рибни супи и чорби.
За приготвянето им се ползват както морски, 
така и речни и сладководни риби, 
много подправки и ароматни корени - девесил,
 копър, магданоз, мащерка, чубрица, джоджен, целина и др.
Хекът е една от рибите, които лесно могат да се намерят в по-големите магазини.
Той е предпочитана риба, заради вкусното бяло месо, бедно на мазнини.


ПРОДУКТИ :
 филе от бяла риба / аз ползвах хек/ или може друг вид риба - 500 г
лук 2 глави
морков 1 бр.
червена пиперка 1 бр.
домат 1 бр.
магданоз и дръжки  
целина 1 ч.л.
девесил сушен, стрит 1 ч.л.
картофи 2 бр.
олио 2-3 суп.л.
сол
черен пипер млян 
сушени чушки 1 ч.л.
яйца 1,2 бр.
лимонов сок от 1/2 лимон

ПРИГОТВЯНЕ:

Рибните филета се варят за кратко във вода, и буьонът се прецежда.
Нарязаните лук и пиперка се слагат в 1 литър вода.
Добавят се ситно нарязания морков, картофи на кубчета,
дръжки от магданоз, рибен бульон.
Сипва се олио и супата се оставя да ври под похлюпак, на умерен огън,
 до омекване на зеленчуците.
Слага се сол, черен пипер, сушени чушки.
Сварената риба се накъсва и се прибавя към супата, 
заедно с нарязания на кубчета домат.
Супата се оставя се да ври на умерена степен на котлона още 10 минути.
Добавят се целина, девесил, магданоз.
Супата се застройва с яйца и лимонов сок и се поръсва с магданоз.
По желание се поръсва с черен пипер или люто.

ДОБЪР АПЕТИТ!






 Ако са ви допаднали моите простички и лесни

                      за приготвяни рецепти                  

може да се абонирате за кулинарния ми блог 

а също да посетите  фейсбук страниците ми:


 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

"Кухня за всеки" 

https://www.facebook.com/groups/330503414681518

 

Снимките от този блог са обект на авторско право.

Няма коментари:

Публикуване на коментар