В българската традиционна кухня има богато
разнообразие от рибни супи и чорби.
За приготвянето им се ползват както морски,
така и речни и сладководни риби,
много подправки и ароматни корени - девесил,
копър, магданоз, мащерка, чубрица, джоджен, целина и др.
Хекът е една от рибите, които лесно могат да се намерят в по-големите магазини.
Той е предпочитана риба, заради вкусното бяло месо, бедно на мазнини.
ПРОДУКТИ :
филе от бяла риба / аз ползвах хек/ или може друг вид риба - 500 г
лук 2 глави
морков 1 бр.
червена пиперка 1 бр.
домат 1 бр.
магданоз и дръжки
целина 1 ч.л.
девесил сушен, стрит 1 ч.л.
картофи 2 бр.
олио 2-3 суп.л.
сол
черен пипер млян
сушени чушки 1 ч.л.
яйца 1,2 бр.
лимонов сок от 1/2 лимон
ПРИГОТВЯНЕ:
Рибните филета се варят за кратко във вода, и буьонът се прецежда.
Нарязаните лук и пиперка се слагат в 1 литър вода.
Добавят се ситно нарязания морков, картофи на кубчета,
дръжки от магданоз, рибен бульон.
Сипва се олио и супата се оставя да ври под похлюпак, на умерен огън,
до омекване на зеленчуците.
Слага се сол, черен пипер, сушени чушки.
Сварената риба се накъсва и се прибавя към супата,
заедно с нарязания на кубчета домат.
Супата се оставя се да ври на умерена степен на котлона още 10 минути.
Добавят се целина, девесил, магданоз.
Супата се застройва с яйца и лимонов сок и се поръсва с магданоз.
По желание се поръсва с черен пипер или люто.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Ако са ви допаднали моите простички и лесни
за приготвяни рецепти
може да се абонирате за кулинарния ми блог
"Моят вкус" https://mytasted.blogspot.com/b/post-preview?token ,
а също да посетите фейсбук страниците ми:"МОЯТ ВКУС /my taste/" https://www.facebook.com/mytasted/?modal=admin_todo_tour"Сготви с Таня" https://www.facebook.com/mytasted/notifications/,
или пък да се включите в кулинарните ни групи
"Различните вкусове"
"Край софрата"
"Кухня за всеки"
https://www.facebook.com/groups/330503414681518
Снимките от този блог са обект на авторско право.
Няма коментари:
Публикуване на коментар