неделя, 18 октомври 2020 г.

ПИПЕРЕНА ПАСТА НА КУБЧЕТА


ПРОДУКТИ:
количество по избор
  • червени върхари
  • вода 
  • сол
ПРИГОТВЯНЕ:

Тъй като разполагах с повечко върхари, реших да опитам с тях да приготвя пиперена паста и да замразя във фризера една част, а другата да сложа в някое бурканче.
За целта върхарите се почистват от семе и дръжки и се нарязват на едро.
Слагат се в тенджера и се покриват с вода.
Така врат до омекване, пробва се.
Щом омекнат върхарите се изваждат с решетъчна лъжица и се отцеждат добре от водата.
Процедурата се повтаря до изчепване на пиперките.
Отцедените върхари се слагат по малко в блендер или чопър и се пасират на паста.
Минават се през едро сито за да паднат по едрите частици, след което се посоляват.
В пиперената паста може да се сложи лъжица зехтин за гланц, а може и да се пропусне.
Сипва в "гнезда" на форма за лед, след което се замразява във фризера. 
Щом се оформят ледените кубчета, се съхраняват в кутия, във фризера и при нужда се ползват.
Има снимка при приготвянето на супа.
Останалата част от пиперената паста напълних в бурканчета, като заварих за капачката.
Същата пиперена паста се приготвя от турците, като я сушат на слънце в огромни тави с много сол.









 


Ако са ви допаднали моите простички и лесни

                 за приготвяни рецепти                  

може да се абонирате за кулинарния ми блог 

а също да посетите  фейсбук страниците ми:


 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

Снимките от този блог са обект на авторско право.

 























Няма коментари:

Публикуване на коментар