събота, 2 май 2020 г.

ПЕЧЕНО ПИЛЕ ВЪРХУ СОЛ /ЕРГЕНСКО ПИЛЕ/


Печено пиле върху сол е рецепта от доброто старо време. Наричана още "ергенско пиле", поради факта, че е елементарна за приготвяне. 




 ПРОДУКТИ:

  • пиле 1 бр.
  • едра сол 1 кг
  • черен пипер 1 ч.л.
  • растителна мазнина 1 с.л.
  • масло 30 г
ПРИГОТВЯНЕ:

Пилето се почиства и измива добре, след което се срязва на две, но не докрая. Намазва се с мазнина, поръсва се с черен пипер и се слага върху едра сол, която е посипана в тава, върху хартия за печене. Пече се за час и половина на 200 градуса, като се обръща, за да се изпече равномерно и от двете страни. Щом е готово се намазва с масло. По този начин пилето става много крехко и щом го боцнеш се разпада. У дома се хареса много.
Поднася се със зелена салата или по ваш избор.
Забележка:
Пилето не се посолява, поема си солта, колкото му е необходимо.

ДОБЪР АПЕТИТ!












Може да посетите моите  фейсбук страници:

" Готви Българско" https://www.facebook.com/gotvibalgarsko/

 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

Снимките от този блог са обект на авторско право.

Няма коментари:

Публикуване на коментар