Печено пиле върху сол е рецепта от доброто старо време. Наричана още "ергенско пиле", поради факта, че е елементарна за приготвяне.
- пиле 1 бр.
- едра сол 1 кг
- черен пипер 1 ч.л.
- растителна мазнина 1 с.л.
- масло 30 г
Пилето се почиства и измива добре, след което се срязва на две, но не докрая. Намазва се с мазнина, поръсва се с черен пипер и се слага върху едра сол, която е посипана в тава, върху хартия за печене. Пече се за час и половина на 200 градуса, като се обръща, за да се изпече равномерно и от двете страни. Щом е готово се намазва с масло. По този начин пилето става много крехко и щом го боцнеш се разпада. У дома се хареса много.
Поднася се със зелена салата или по ваш избор.
Забележка:
Пилето не се посолява, поема си солта, колкото му е необходимо.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Може да посетите моите фейсбук страници:
"МОЯТ ВКУС /my taste/" https://www.facebook.com/mytasted/?modal=admin_todo_tour
"Сготви с Таня" https://www.facebook.com/mytasted/notifications/,
" Готви Българско" https://www.facebook.com/gotvibalgarsko/
или пък да се включите в кулинарните ни групи
"Различните вкусове"
"Край софрата"
Снимките от този блог са обект на авторско право.
Няма коментари:
Публикуване на коментар