Панакота / Panna cotta / е популярен италиански десерт, който се състои от сметана, желатин, захар и ванилия. Идеален десерт да поглезите семейството си с нещо по-различно.
Невероятно вкусен и нежен! Истинска наслада за сетивата!
ПРОДУКТИ:
- сладкарска сметана 200 мл
- прясно мляко 200 мл
- ванилия /ванилова захар/ 1 пак.
- захар 1/2 ч.ч.
- желатин 10 г
- вода за накисване на желатина 1/3 ч.ч.
- плод, в случая киви
- листа от мента
- кокосови стърготини
Желатинът се сипва в чаша, добавя се студена вода и се оставя да набъбне за 5-10 минути. В касерола се сипва сметана, прясно мляко, захар, ванилия и се кипва. Отстранява се от котлона. Добавя се накиснатия желатин и се бърка до разтварянето му. Приготвят се форми /чаши/, които се намокрят със студена вода. Сместа се разпределя в тях. Прибират се в хладилника за 4,5 часа, да се стегнат. След това всяка форма /чаша/ се потапя за момент в гореща вода и се обръща в чиния. Декорира се по желание. Аз разполагах с киви, мента и кокосови стърготини.
Невероятно съчетание! Опитайте.
ДА ВИ Е СЛАДКО!
Може да посетите моите фейсбук страници:
"МОЯТ ВКУС /my taste/" https://www.facebook.com/mytasted/?modal=admin_todo_tour
"Сготви с Таня" https://www.facebook.com/mytasted/notifications/,
" Готви Българско" https://www.facebook.com/gotvibalgarsko/
или пък да се включите в кулинарните ни групи
"Различните вкусове"
"Край софрата"
Снимките от този блог са обект на авторско право.
Няма коментари:
Публикуване на коментар