петък, 1 май 2020 г.

ПАНАКОТА

Панакота / Panna cotta / е  популярен италиански десерт, който се състои от сметана, желатин, захар и ванилия. Идеален десерт да поглезите семейството си с нещо по-различно.
Невероятно вкусен и нежен! Истинска наслада за сетивата!



ПРОДУКТИ:
  • сладкарска сметана 200 мл
  • прясно мляко 200 мл
  • ванилия /ванилова захар/ 1 пак.
  • захар 1/2 ч.ч.
  • желатин 10 г
  • вода за накисване на желатина 1/3 ч.ч.
за декорация:
  • плод, в случая киви
  • листа от мента
  • кокосови стърготини
ПРИГОТВЯНЕ:

Желатинът се сипва в чаша, добавя се студена вода и се оставя да набъбне за 5-10 минути. В касерола се сипва сметана, прясно мляко, захар, ванилия и се кипва. Отстранява се от котлона. Добавя се накиснатия желатин и се бърка до разтварянето му. Приготвят се форми /чаши/, които се намокрят със студена вода. Сместа се разпределя в тях. Прибират се в хладилника за 4,5 часа, да се стегнат. След това всяка форма /чаша/ се потапя за момент в гореща вода и се обръща в чиния. Декорира се по желание. Аз разполагах с киви, мента и кокосови стърготини.
Невероятно съчетание! Опитайте.
ДА ВИ Е СЛАДКО!















Може да посетите моите  фейсбук страници:

" Готви Българско" https://www.facebook.com/gotvibalgarsko/

 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

Снимките от този блог са обект на авторско право.


Няма коментари:

Публикуване на коментар