неделя, 26 април 2020 г.

БАНАНОВ ХЛЯБ

Банановият хляб е една от по-новите рецепти, които се появиха в кулинарията. Той не е точно с традиционния вкус на хляб, по скоро на вкусна питка, с аромат на банан. Приготвя се лесно и всеки начинаещ би се справил чудесно. Видях рецептата в един клип и реших да я пробвам.











ПРОДУКТИ:
  • брашно 350 г
  • сол 1/2 ч.л.
  • банан 1 бр.
  • яйце 1 бр.
  • прясно мляко 70 г
  • масло 40 г
  • захар 30 г
  • суха мая 7 г

за намазване отгоре
  • жълтък 1 бр.
  • прясно мляко 1 с.л.
  • разтопено масло 1 ч.л.
за поръсване
  • слънчогледово или тиквено семе
  • ленено семе
ПРИГОТВЯНЕ:

Брашното се пресява в купа. Бананът се обелва и намачква с вилица. Яйцето се разбива, заедно с прясното мляко и се добавя към брашното. Прибавя се намачканият банан, суха мая, сол, захар и се замесва тесто. Маслото трябва да е меко, то се вкарва към тестото накрая и се оформя топка, която се покрива с кърпа. Оставя се да втаса, за  около час. Трябва да удвои обема си. След това тестото се меси, разтегля и отново се оставя да втаса, след което се поставя на кухненския плот и се оформя кръг се дебелина 5 мм. Навива се на руло и нарязва на равни части. Оформеният хляб, както е срязан се поставя върху хартия за печене, в кексова форма / може да се раздели на две, за две хлебчета по-малки/ се  покрива и се оставя да втаса за трети път. След като това стане се разбива жълтък с прясно мляко, разтопено масло и се намазва хляба. Поръсва се със семена и се слага де се пече в загрята фурна, на 180 градуса, за 40 минути. Хлябът се изважда се от фурната, оставя се 2,3 минути да почине и се намазва с разтопено масло. 
Забележка: хлябът трябва да се извади малко по-рано, моят се попрепече, въпрос на вкус и печене.
ДОБЪР АПЕТИТ!




































Може да посетите моите  фейсбук страници:

" Готви Българско" https://www.facebook.com/gotvibalgarsko/

 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

Снимките от този блог са обект на авторско право.





Няма коментари:

Публикуване на коментар