Банановият хляб е една от по-новите рецепти, които се появиха в кулинарията. Той не е точно с традиционния вкус на хляб, по скоро на вкусна питка, с аромат на банан. Приготвя се лесно и всеки начинаещ би се справил чудесно. Видях рецептата в един клип и реших да я пробвам.
ПРОДУКТИ:
- брашно 350 г
- сол 1/2 ч.л.
- банан 1 бр.
- яйце 1 бр.
- прясно мляко 70 г
- масло 40 г
- захар 30 г
- суха мая 7 г
за намазване отгоре
- жълтък 1 бр.
- прясно мляко 1 с.л.
- разтопено масло 1 ч.л.
- слънчогледово или тиквено семе
- ленено семе
Брашното се пресява в купа. Бананът се обелва и намачква с вилица. Яйцето се разбива, заедно с прясното мляко и се добавя към брашното. Прибавя се намачканият банан, суха мая, сол, захар и се замесва тесто. Маслото трябва да е меко, то се вкарва към тестото накрая и се оформя топка, която се покрива с кърпа. Оставя се да втаса, за около час. Трябва да удвои обема си. След това тестото се меси, разтегля и отново се оставя да втаса, след което се поставя на кухненския плот и се оформя кръг се дебелина 5 мм. Навива се на руло и нарязва на равни части. Оформеният хляб, както е срязан се поставя върху хартия за печене, в кексова форма / може да се раздели на две, за две хлебчета по-малки/ се покрива и се оставя да втаса за трети път. След като това стане се разбива жълтък с прясно мляко, разтопено масло и се намазва хляба. Поръсва се със семена и се слага де се пече в загрята фурна, на 180 градуса, за 40 минути. Хлябът се изважда се от фурната, оставя се 2,3 минути да почине и се намазва с разтопено масло.
Забележка: хлябът трябва да се извади малко по-рано, моят се попрепече, въпрос на вкус и печене.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Може да посетите моите фейсбук страници:
"МОЯТ ВКУС /my taste/" https://www.facebook.com/mytasted/?modal=admin_todo_tour
"Сготви с Таня" https://www.facebook.com/mytasted/notifications/,
" Готви Българско" https://www.facebook.com/gotvibalgarsko/
или пък да се включите в кулинарните ни групи
"Различните вкусове"
"Край софрата"
Снимките от този блог са обект на авторско право.
Няма коментари:
Публикуване на коментар